Prostreno.cz

Z otravy jídlem vás zpátky na nohy postaví domácí prostředky

Snědli jste něco špatného, takže jste kvůli průjmu a zvracení chtě nechtě museli uzavřít nedobrovolné přátelství s toaletní mísou? Na tenhle doslova otravný stav platí mátový čaj, jablečný ocet nebo kmín.

Otravu jídlem si podle odborníků vyzkoušel na vlastní žaludek přibližně jeden ze šesti tuzemáků. Co za tuhle šlamastyku může a jak se něco takového projevuje? Příčinu hledejte v bakteriích, které dostaly lákavou možnost se v konzumovaném jídle vesele rozmnožit. Do kategorie obvyklých příznaků pak patří nevolnost, nechutenství, průjem, zvracení, bolesti břicha i hlavy, horečka, zimnice nebo celková slabost. Jaká první pomoc se pacientovi v dané chvíli nabízí? Tyhle zbraně mají tu nejlepší pověst!

Mátový čaj jako součást pitného režimu

O mátě peprné se všeobecně ví, že ve vteřině dokáže uklidnit i ten nejrozbouřenější žaludek, proto je v krizových situacích jasnou volbou. Málokdo tuší, že oblíbená léčivka hodí záchranné lano i na jiných frontách. Odborníci na základě mnoha studií došli k názoru, že mátový čaj je efektivním řešením při jakýchkoli bolestech, neboť funguje srovnatelně s prášky, které vám za nemalé peníze v lékárně s ochotou prodají.

Jablečný ocet? I ten přijde vhod

Ocet z jablek není jen báječným ochucovadlem, na něž při přípravě pokrmů nedá kdekdo dopustit. Tato blahodárná tekutina se totiž může pochlubit antibakteriálním, antivirovým a antimykotickým působením. Právě proto se tak vřele doporučuje při otravě z jídla, stejně jako v případě astmatu nebo alergie. Možná vás zaujme i to, že zároveň uklidňuje lehké popáleniny, a pozor, uplatní se také na křečové žíly.

Kmín. Ten je vyloženě na předpis

Semínka kmínu jsou velmi populární kulinářskou bylinkou, proto nechybí téměř v žádné domácnosti. Také máte rádi jejich charakteristickou vůni? O důvod víc, proč pár kousků zalít vroucí vodou, čímž vznikne spásný horký nápoj. Ten vykazuje diuretické vlastnosti, což znamená, že je schopen povzbudit ledviny k ještě větší tvorbě moči. Tato schopnost je velmi užitečná právě při odstraňování nečistot, škodlivin a toxinů, které způsobují doslova „otravné obtíže“. Kmínový čaj je rovněž prostředkem, jenž zatne tipec křečím, přičemž vyzraje i na plynatost a přinese úlevu celé nervové soustavě.

Zdroj: www.firstaid.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat