Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Pusťte si koriandr do kuchyně. Poradí si třeba s průjmem

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

12. 1. 2019 | Zdraví a diety

Otoky, vysoký cholesterol, průjem, nebo snad dokonce neštovice? S tímhle vším si poradí koriandr, bylinka z kuchyně!

Koriandr (Coriandrum sativum L.) je na indickém subkontinentu obecně známý jako „dhaniya“. Jedná se o bylinku, která je ve velké míře používána jako koření nebo dekorace pokrmů. Listy a ovoce mají rozpoznatelnou a příjemnou vůni a v kuchyni se zpracovávají syrové či š surové. Co od této rostlinky můžete očekávat?

Výživová fakta

Koriandr obsahuje jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin (včetně kyseliny askorbové, lépe známé jako vitamin C). Zároveň se může pochlubit minerály, jako je fosfor, vápník, hořčík, draslík, sodík, stejně jako vitaminy A, B, C a K. Pokud si jej do pokrmů budete přidávat co možná nejčastěji, prospějete svému zdraví. Jak? Takhle!

Snížení zánětu kůže

Eukalyptol, jedna z jedenácti složek esenciálních olejů, a kyselina linolová mají antirevmatické a antiartritické vlastnosti. Pomáhají snižovat otok způsobený těmito dvěma stavy. Výzkumníci také odhalili protizánětlivé vlastnosti koriandru. A protože některé složky v něm obsažené pomáhají vyvolat močení, uvolňují tak přebytečnou vodu z těla.

Léčba kožních poruch

Dezinfekční, detoxikační, antiseptické, antifungální a antioxidační vlastnosti koriandru jsou ideální pro léčbu kožních onemocnění, jako je ekzém, suchá pleť a houbové infekce. Koriandrový olej byl také patentován pro své protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Tento počin má na svědomí doktor Matthias Augustin z Univerzity Medical Center Freiburg v Německu.

Zkrocení hladiny cholesterolu

Kyseliny přítomné v koriandru, jmenovitě kyselina linolová, olejová, palmitová, kyselina stearová a askorbová (vitamin C), jsou velmi účinné při snižování hladin cholesterolu v krvi, jak uvádí odborný magazín Journal of Environmental Biology. Tyto zázraky také snižují hladinu špatného cholesterolu podél vnitřních stěn tepen a žil, což může vést k závažným kardiovaskulárním problémům. Mezi ty patří srdeční záchvaty, ateroskleróza a mrtvice.

Působení proti průjmu

Složky esenciálních olejů, které se nacházejí v koriandru (borneol a linalool), pomáhají při trávení a správném fungování jater. Zároveň působí proti průjmům. Koriandr je také stále oblíbenější jako prostředek prevence nevolnosti, zvracení a žaludečním poruchám. Jeho bohatství bioaktivních sloučenin představuje přínosy pro zdraví – každým coulem.

Uvedená bylinka také reguluje krevní tlak, léčí vředy v ústech, zabraňuje chudokrevnosti, vykazuje antialergické vlastnosti, chrání proti salmonelám, zlepšuje zdraví kostí, pomáhá při trávení a léčí neštovice. Řekli byste to do něčeho, co zdobí talíř?

Máta jako kosmetika. Zabraňuje lupům a zmenšuje rozšířené...

Vepřový guláš se sušeným ovocem

Vepřový guláš se sušeným ovocem

25 hlasů
1h a 15min 471 kJ 132 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Zeleninové suflé

5 hlasů
1h a 25min 371kJ 140 Kč

Zapečená zelenina se zakysanou smetanou.

Králičí stehna dušená s jablky

13 hlasů
1h a 40min 774kJ 240 Kč

Jemné, dietní králičí maso s jablky, ořechy a Calvados...