Prostreno.cz

Pusťte si koriandr do kuchyně. Překvapivě bojuje s neštovicemi

Otoky, vysoký cholesterol, průjem, nebo snad dokonce neštovice? S tímhle vším si poradí koriandr, bylinka z kuchyně!

Koriandr (Coriandrum sativum L.) je na indickém subkontinentu obecně známý jako „dhaniya“. Jedná se o bylinku, která je ve velké míře používána jako koření nebo dekorace pokrmů. Listy a ovoce mají rozpoznatelnou a příjemnou vůni a v kuchyni se zpracovávají syrové či š surové. Co od této rostlinky můžete očekávat?

Výživová fakta

Koriandr obsahuje jedenáct složek esenciálních olejů a šest typů kyselin (včetně kyseliny askorbové, lépe známé jako vitamin C). Zároveň se může pochlubit minerály, jako je fosfor, vápník, hořčík, draslík, sodík, stejně jako vitaminy A, B, C a K. Pokud si jej do pokrmů budete přidávat co možná nejčastěji, prospějete svému zdraví. Jak? Takhle!

Snížení zánětu kůže

Eukalyptol, jedna z jedenácti složek esenciálních olejů, a kyselina linolová mají antirevmatické a antiartritické vlastnosti. Pomáhají snižovat otok způsobený těmito dvěma stavy. Výzkumníci také odhalili protizánětlivé vlastnosti koriandru. A protože některé složky v něm obsažené pomáhají vyvolat močení, uvolňují tak přebytečnou vodu z těla.

Léčba kožních poruch

Dezinfekční, detoxikační, antiseptické, antifungální a antioxidační vlastnosti koriandru jsou ideální pro léčbu kožních onemocnění, jako je ekzém, suchá pleť a houbové infekce. Koriandrový olej byl také patentován pro své protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Tento počin má na svědomí doktor Matthias Augustin z Univerzity Medical Center Freiburg v Německu.

Zkrocení hladiny cholesterolu

Kyseliny přítomné v koriandru, jmenovitě kyselina linolová, olejová, palmitová, kyselina stearová a askorbová (vitamin C), jsou velmi účinné při snižování hladin cholesterolu v krvi, jak uvádí odborný magazín Journal of Environmental Biology. Tyto zázraky také snižují hladinu špatného cholesterolu podél vnitřních stěn tepen a žil, což může vést k závažným kardiovaskulárním problémům. Mezi ty patří srdeční záchvaty, ateroskleróza a mrtvice.

Působení proti průjmu

Složky esenciálních olejů, které se nacházejí v koriandru (borneol a linalool), pomáhají při trávení a správném fungování jater. Zároveň působí proti průjmům. Koriandr je také stále oblíbenější jako prostředek prevence nevolnosti, zvracení a žaludečním poruchám. Jeho bohatství bioaktivních sloučenin představuje přínosy pro zdraví – každým coulem.

Uvedená bylinka také reguluje krevní tlak, léčí vředy v ústech, zabraňuje chudokrevnosti, vykazuje antialergické vlastnosti, chrání proti salmonelám, zlepšuje zdraví kostí, pomáhá při trávení a léčí neštovice. Řekli byste to do něčeho, co zdobí talíř?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat