Prostreno.cz

Mák není vhodný jen do buchet

Mák? Existuje až 100 různých druhů! Bez ohledu na to, který si vyberete, můžete počítat s tím, že každé makové semínko udělá všechno pro krásu vašich vlasů i pokožky. Jak konkrétně?

Předpokládá se, že mák pochází ze středomořského regionu, ale je rozšířen v celé východní Asii a v mnoha částech Evropy. Maková semena se přitom využívají jako posyp na pečivo, olej je chutný v salátových dresincích, polévkách či koláčích. Je jedno, zda semínka mají původ v Nizozemí, Austrálii nebo Turecku, všechna obsahují širokou variabilitu opiátových alkaloidů, jako je morfin a kodein. Není tak překvapením, že se vyhledávají pro léčivé, narkotické a rekreační účely.

Nutno také dodat, že semínka obsahují vysoké množství polynenasycených tuků, ale mají nízkou hladinu cholesterolu a sodíku. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, vápníku, železa, hořčíku, fosforu a draslíku a pochlubit se mohou i vitaminem C, tiaminem, riboflavinem a železem. Co všechno tenhle koktejl výživných látek může přinést vašemu tělu?

Analgetický účinek

Nejčastěji studovaným aspektem máku jsou jeho analgetické vlastnosti, které silně působí proti bolesti. Pokud konzumujete semena, můžete si ulevit například od bolestí hlavy.

Péče o pokožku

Antioxidanty a vysoké množství kyseliny linolové v makovém semeni pomáhají při udržování zářící pleti. Pasta vyrobená ze semen a mléka či vody pomáhá zvlhčit pokožku, také jí dodává lesk. Když se do pasty přidá několik kapek citronové šťávy, může být použita k léčbě svědění, ekzému, popálenin nebo jakéhokoli druhu zánětu kůže.

Růst vlasů

Maková semena jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin a minerálů, jako je vápník, zinek a hořčík, které přispívají k lesklým, zdravým vlasům. Pasta vyrobená z těchto drobných semen (a smíchaná s olivovým olejem) přispívá k podpoře růstu vlasů a léčení rozštěpených konečků.

Lék proti lupům

Fígl na lupy? Makovou pastu spárujte se jogurtem a čajovou lžičkou pepře. Aplikujte přímo na pokožku hlavy, ponechte půl hodiny a následně opláchněte. Pravidelné užívání tohoto přírodního léku pomůže odstranit lupy a obnoví zdraví kštice.

Podpora imunitního systému

Studie přímo spojují přítomný zinek se zlepšením síly imunitního systému. Tento minerál, nalezený ve významných úrovních uvnitř každého makového zrna, stimuluje produkci bílých krvinek a zvyšuje reakci těla na cizí látky.

Pomoc při trávení

Pokud trpíte zácpou nebo průjmem, potřebujete více vlákniny. Maková semena jsou k tomuto účelu vhodná, podporují peristaltický pohyb střev a uklidňují záněty a bolesti.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat