Prostreno.cz

Potraviny bojující proti špatné náladě

Uvízli jste v hlubokých vodách pesimismu? Pak by se vám mohla hodit informace, že chmury dokáže zahnat kapusta, med, řecký jogurt nebo čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Na čem si v zájmu své psychiky pochutnáte vy?

O důvod k úsměvu jste „nezakopli“ už pěkných pár dní? Možná za to může stres v práci, vypjatá atmosféra na domácí půdě, tíživá finanční situace nebo prachobyčejná únava. Ať už je příčinou cokoli, je třeba okamžitě jednat! Ne nadarmo psychologové varují, že i malé splíny mohou časem přerůst ve velké deprese. Co si tedy počít? Zkuste se k dobré náladě jednoduše projíst. Speciálně tyto potraviny jsou k tomu „jako dělané“!

Kapusta vám zprostředkuje optimismus

Výživový profil kapusty odborníci vychvalují poměrně často. Tenhle „zelenáč“ nabízí spoustu vápníku, který je klíčový pro zdraví kostí. Dále také měď, což je živina nepostradatelná pro metabolické funkce. Napěchován je i manganem, jenž přispívá k regulaci krevního cukru. To ale pořád není všechno, neboť kapusta vykazuje i vysoký podíl hořčíku. A o to přesně jde! Závěry australského výzkumu publikované v časopise Australian and New Zealand Journal of Psychiatry sdělují, že tento minerál snižuje hladiny stresových hormonů a tlumí deprese.

Hořká čokoláda platí za povolený doping

Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa jde s radostí ruku v ruce. Obsahuje totiž jisté sloučeniny, které pomáhají přirozeně navýšit produkci endorfinů, tudíž do vaší hlavy „nasadí“ spokojené pocity. Obsažený alkaloid teobromin má zase stimulující účinky podobné kofeinu, takže vám při vyčerpání dobije baterky.

Dopřejte si řecký jogurt. Nejlépe ihned

Zřejmě vám neuniklo, že se v posledních letech hodně mluví o řeckém jogurtu. Vážně se tolik liší od toho „klasického“? Lze říci, že ano. Řecký je hutnější, neboť je při výrobě vlivem speciálního procesu lisování a filtrování zbaven syrovátky. Také v sobě ukrývá dvakrát více bílkovin, spoustu vápníku a o poznání méně sacharidů. Přesně takové vyvážené složení podle odborníků pomáhá zahnat nervozitu a podrážděnost, přičemž prospívá mozkovým funkcím.

Med jako všestranné ochucovadlo

I nejstarší sladidlo v dějinách má do vaší nálady hodně co mluvit. Tedy alespoň tak praví američtí vědci, kteří na základě své studie přísahají, že produkt včel je napěchovaný prospěšnými sloučeninami, které zabraňují zánětům a zároveň navozují příjemné rozpoložení. Med jako takový povzbuzuje metabolické funkce a blahodárně ovlivňuje střevní mikroflóru, rovněž přispívá k léčbě chřipky, nachlazení i akné.

Zdroj: healthline.com, verywellhealh.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat