Prostreno.cz

Tea tree olej v boji s akné

Pořád se nemůžete zbavit nechtěných pupínků? Zvolte velmi efektivní lék, který kromě mnoha dalších výhod poskytne vaší pokožce nevídaný komfort. Heslo zní – olej tea tree! Tušíte, jak ho používat?

Olej z čajovníku (tea tree) je silný esenciální olej extrahovaný z listů stromu, který nese název Melaleuca alternifolia. Tento zázrak je široce používán pro medicínské a komerční použití, a to pro svůj neuvěřitelný rozsah a koncentraci antioxidantů a účinných látek (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15137824/). Nutno však podotknout, že uvedený esenciální olej by neměl být konzumován vnitřně, protože může být i v malých dávkách toxický. Když se však zkombinuje s nějakým nosným olejem či jinou látkou, jedná se o báječnou léčbu akné, neboť tea tree poskytuje antivirové, antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky. Takže, co s čím spárovat tak, aby vám pupínky daly sbohem?

Aloe vera

Smíchejte jednu čajovou lžičku tea tree s devíti čajovými lžičkami gelu z aloe vera a promíchejte. Před aplikací umyjte obličej a vysušte ho. Gel se následně vstřebá do tváře a poskytne úlevu od bolesti a zánětu.

Kokosový či mandlový olej

Smíchejte několik polévkových lžic mandlového oleje se třemi až pěti kapkami oleje z čajovníku. Oba uvedené oleje pomohou esenciálnímu tea tree proniknout do hloubky, eliminovat toxiny v kůži a zabránit vzniku zánětu.

Olivový olej

Olivový olej má přirozené protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které urychlují hojení akné. Směs vytvořenou z jedné lžíce olivového oleje a šesti kapek tea tree aplikujte přímo na zanícené oblasti.

Citron

Ano, i kyselina citronová může zabránit dalšímu zánětu nebo infekci v otevřených, exponovaných ranách. Proto smíchejte jednu čajovou lžičku citronové šťávy se dvěma až třemi kapkami tea tree a naneste podle potřeby.

Levandulový olej

Smícháním deseti kapek oleje z čajovníku a stejného množství levandulového oleje do nosného oleje, jako je mandlový či kokosový, poskytuje úžasně uklidňující a analgetický lék, který se dá aplikovat přímo na kůži.

Výhody tea tree

Největší přínosy tea tree zahrnují schopnost odstraňovat odumřelé kožní buňky, snižovat záněty a zabraňovat bakteriální infekci. O tomto oleji je známo (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/), že má adstringentní vlastnosti, pomáhá uzavřít póry a eliminovat toxiny nebo přebytečný maz, který blokuje póry a způsobuje zánět. Antivirová, antibakteriální, protiplísňová a protizánětlivá povaha tohoto silného australského oleje pak minimalizuje výskyt příznaků, červené skvrny a otoky pórů. Olej z čajovníku také urychluje proces hojení.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15137824/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat