Prostreno.cz

Tea tree olej v boji s akné

Pořád se nemůžete zbavit nechtěných pupínků? Zvolte velmi efektivní lék, který kromě mnoha dalších výhod poskytne vaší pokožce nevídaný komfort. Heslo zní – olej tea tree! Tušíte, jak ho používat?

Olej z čajovníku (tea tree) je silný esenciální olej extrahovaný z listů stromu, který nese název Melaleuca alternifolia. Tento zázrak je široce používán pro medicínské a komerční použití, a to pro svůj neuvěřitelný rozsah a koncentraci antioxidantů a účinných látek (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15137824/). Nutno však podotknout, že uvedený esenciální olej by neměl být konzumován vnitřně, protože může být i v malých dávkách toxický. Když se však zkombinuje s nějakým nosným olejem či jinou látkou, jedná se o báječnou léčbu akné, neboť tea tree poskytuje antivirové, antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky. Takže, co s čím spárovat tak, aby vám pupínky daly sbohem?

Aloe vera

Smíchejte jednu čajovou lžičku tea tree s devíti čajovými lžičkami gelu z aloe vera a promíchejte. Před aplikací umyjte obličej a vysušte ho. Gel se následně vstřebá do tváře a poskytne úlevu od bolesti a zánětu.

Kokosový či mandlový olej

Smíchejte několik polévkových lžic mandlového oleje se třemi až pěti kapkami oleje z čajovníku. Oba uvedené oleje pomohou esenciálnímu tea tree proniknout do hloubky, eliminovat toxiny v kůži a zabránit vzniku zánětu.

Olivový olej

Olivový olej má přirozené protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které urychlují hojení akné. Směs vytvořenou z jedné lžíce olivového oleje a šesti kapek tea tree aplikujte přímo na zanícené oblasti.

Citron

Ano, i kyselina citronová může zabránit dalšímu zánětu nebo infekci v otevřených, exponovaných ranách. Proto smíchejte jednu čajovou lžičku citronové šťávy se dvěma až třemi kapkami tea tree a naneste podle potřeby.

Levandulový olej

Smícháním deseti kapek oleje z čajovníku a stejného množství levandulového oleje do nosného oleje, jako je mandlový či kokosový, poskytuje úžasně uklidňující a analgetický lék, který se dá aplikovat přímo na kůži.

Výhody tea tree

Největší přínosy tea tree zahrnují schopnost odstraňovat odumřelé kožní buňky, snižovat záněty a zabraňovat bakteriální infekci. O tomto oleji je známo (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/), že má adstringentní vlastnosti, pomáhá uzavřít póry a eliminovat toxiny nebo přebytečný maz, který blokuje póry a způsobuje zánět. Antivirová, antibakteriální, protiplísňová a protizánětlivá povaha tohoto silného australského oleje pak minimalizuje výskyt příznaků, červené skvrny a otoky pórů. Olej z čajovníku také urychluje proces hojení.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15137824/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat