Prostreno.cz

Příznaky neznámé alergie na mrkev

Dušená, po indicku nebo vařená. Mrkev, ze které je i vynikající polévka nebo pomazánka, dlouhodobě patří na seznam oblíbených druhů kořenové zeleniny. Taky po její konzumaci zaznamenáváte svědění nebo otok v ústech? Pak na ni máte alergii! Co konkrétně vás na mrkvi tak dráždí?

Mrkev snižuje hladinu cholesterolu a je užitečná při dietních chybách. Syrová totiž zmírňuje zácpu a vařená se podává na průjem. Tato oranžově zbarvená zelenina je také dobrá pro oči i imunitu, obsahuje totiž velké množství antioxidantů, a to především betakarotenu, vitaminu C, vitaminu E, luteinu a zinku.

Jako v hlavní pylové sezoně

Mezi další užitečné schopnosti této kořenové zeleniny patří zpevňování kostí i snižování rizika vzniku srdečních onemocnění. Mrkev také brání poškozování buněk volnými radikály a chrání organismus před chorobami srdce. Škoda, že její sílu nemohou využít úplně všichni. Někteří lidé totiž na mrkve mají alergii, respektive na bílkovinu v ní obsaženou. (Tento protein je velmi podobný pylu z břízy, což je běžný alergen.)

Kdy očekávat problémy?

Za nejčastější příznaky tohoto typu alergie se považuje svědění a otok v ústech. Mnozí si stěžují i na gastrointestinální příznaky, kopřivku, rýmu, svědění očí, a dokonce i anafylaxi. Závažnost těchto reakcí je obtížné předvídat, ale je známo, že nástup příznaků přichází poměrně rychle, a to v rozmezí několika minut až několika hodin.

Pochopitelně, že riziko nastává hlavně v případě, že dojde ke konzumaci mrkve syrové, protože vaření pomůže denaturovat proteiny. V překladu to znamená, že tělo na alergeny nebude reagovat. Ostatně, tepelně upravovat by se měly i jiné druhy zeleniny a bylin ze „stejné rodiny“, jako je například petržel, kopr, koriandr nebo celer. Většinou totiž ti, kdo vykazují alergii na mrkev, s uvedenými dobrotami mívají potíže.

Léčba mrkvové alergie

Nejlepší způsob, jak tuto alergii léčit, je jednoduchý. Prvotně se nechte se vyšetřit u lékaře, který vaši obavu vyloučí, nebo naopak potvrdí. Pokud z ordinace vyjdete „s diagnózou“, mrkvi se vyvarujte a zároveň sledujte etikety kupovaných jídel i potravin. Tak si můžete ušetřit mnoho problémů. V případě nouze pomohou antihistaminika.

Zdroj: www.dailyfood.com, www.healthyeating.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat