Prostreno.cz

Moudra o uctívané celerové šťávě

Momentálně začíná s hubnutím kde kdo. Výživné a očistné šťávy jedou po novém roce ve velkém. Taky odšťavňujete, mixujete a cedíte? Pak byste měli vědět, co se stane, když do své stravy zařadíte šťávu z celeru!

Celerový džus se dá přidat k jiným nápojům, jako jsou smoothies. Chuť celeru totiž nepatří k těm neoblíbenějším, ale na druhou stranu této zelenině nelze upřít několik věcí. Jakých?

Konec zánětům

Jednou z nejsilnějších možných přínosů šťávy z celeru je její schopnost snížit zánět. Látka apigenin, která se v něm nachází, zmírňuje zánět žaludku a snižuje příznaky gastritidy (zánět nebo podráždění žaludeční výstelky). Jistá studie z roku 2014 potvrdila, že ti, kdo jedí celer nebo pijí celerovou šťávu, vykazují nižší riziko gastritidy a pomáhají obnovit imunitní rovnováhu.

Snížení krevního tlaku

Mezi přínosy šťávy z celeru patří i její schopnost snižovat krevní tlak v případě hypertenze. Obecně řečeno, potraviny, které jsou bohaté na draslík, patří k důležitým součástem léčby vysokého krevního tlaku. Celerový džus draslíku poskytuje požehnaně, a dobrou zprávou je, že bez zbytečného sodíku.

Prevence proti rakovině

I když výzkumů na toto téma je málo, předběžné vědecké práce, které se zabývají léčbou rakoviny, naznačují, že antioxidanty a flavonoidy v této zelenině mohou mít protirakovinné vlastnosti. Studie u myší odhalila, že již zmíněný apigenin může zpomalit rakovinové buňky prsu. A ani přítomný flavonoid luteolin si se svým „kolegou“ v tomto směru nic nezadá. Podle všeho prý zastavuje růst kmenových buněk karcinomu prostaty.

Snížení hladiny cholesterolu

Hyperlipidemie je stav, při kterém máte v krvi přebytečné molekuly tuku. Tato zdravotní nepříjemnost probíhá bezpříznakově, nicméně předjímá budoucí zdravotní komplikace včetně srdečních onemocnění a mrtvice. Aby se dané komplikaci předešlo, stačí pít celerovou šťávu, která představuje koncentrovaný zdroj vitaminů, minerálů a antioxidantů. Také poskytuje dávku vitaminů A, C, K, stejně jako draslíku a folátu.

A co víc, může se pochlubit nízkým obsahem cukru, což zajímá ty, kdo hubnou. V celeru je, stejně jako u mnoha druhů ovoce a zeleniny, i obstojné množství vlákniny, která chrání zdraví střev a podporuje zdravé gastrointestinální prostředí. Nehodí se tohle za každých okolností?

Zdroj: www.healthylife.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat