Prostreno.cz

Účinné léky z přírody

Přírodní složky a látky, které jsou tak silné, že se vyrovnají syntetickým lékům? Jsou hned čtyři – a všechny patří k běžně dostupným. Která vám sníží cholesterol, nebo zapůsobí proti bakteriím?

Příroda byla a je mocná čarodějka. Ve skutečnosti si poradí s mnoha zdravotními problémy. Stačí vědět, které doplňky „made by nature“ (vyrobené přírodou) jsou stejně účinné jako léky.

Berberin

Berberin je přírodní alkaloid, který se nachází v mnoha rostlinách. Obvykle bývá součástí doplňků stravy a přírodní kosmetiky. Jinak však drasticky snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje metabolismus. Užívání berberinu také vede k významnému snížení celkového LDL neboli špatného cholesterolu, snižuje triglyceridy v krvi a hladinu krevního tlaku, což by mělo vést k eliminaci rizika srdečních onemocnění.

Ukázalo se také, že berberin má antibakteriální účinky a může působit jako prevence proti srdečnímu selhání, rakovině a Alzheimerově chorobě. Pokud se jej rozhodnete užívat, berte v potaz, že berberin je velmi silný doplněk se širokým rozsahem biologických účinků, proto by se měl konzumovat s opatrností.

Kurkumin

Kurkuma je populární koření, které je známé díky tomu, že kari dodává onu pověstnou žlutou barvu. V Indii se používá již tisíce let jako léčivá bylina. Kurkuma obsahuje silnou biologicky aktivní látku zvanou kurkumin, která byla v posledních letech důkladně studována. Kurkumin podle vědců bojuje proti zánětu na molekulární úrovni, a to blokováním zánětlivé signální molekuly NF-kB.

Bylo například prokázáno, že se jedná o velmi silný prostředek při léčbě artritidy. Tato látka je tak účinná, že ji výsledky některých studií přirovnávají k regulérním protizánětlivým lékům. Kurkuma navíc nezpůsobuje žádné významné vedlejší účinky a je považována za antioxidant, které může zlepšit zdraví srdce.

Statin

Statin, tedy látka, kterou obsahuje červená kvasná rýže, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá předcházet onemocněním srdce. Ostatně, statinové léky patří k nejrozšířenějším léčivým prostředkům na světě, neboť zabraňují tvorbě cholesterolu v játrech. Díky rozsáhlé čínské studii s pěti tisíci pacienty s infarktem se prokázalo, že konzumace červené kvasné rýže snížila riziko infarktů o 45 %.

Alicin

Alicin není třeba představovat. Jedná se o hlavní účinnou látku v česneku, která je velmi prospěšná pro zdraví srdce. Česnek tak s úspěchem významně snižuje krevní tlak i celkový LDL cholesterol, což jsou hlavní rizikové faktory pro infarkt, mrtvici, onemocnění ledvin a časnou smrt. Česnek se také zdá být účinný při posilování imunitních funkcí a při boji proti běžnému nachlazení, nejběžnější infekční nemoci na světě.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3560124/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat