Prostreno.cz

Prozánětlivé potraviny

Nechcete si „zadělat“ na zánět, ze kterého nic dobrého nekouká? Pak byste ze své stravy prý měli vykázat rostlinné oleje, jodizovanou sůl i plnotučné mléčné výrobky. Nejlépe ihned a bez výčitek!

Často se opakující virózy a infekce. Diabetes, deprese, migréna, chronická únava či bolesti kloubů. Na první pohled zdánlivě nesouvisející neduhy, opak je ale pravdou. Všechny mají totiž společného jmenovatele zánět. Právě on, pokud v organismu přetrvává delší dobu, čímž se stává chronickým, je hlavním spouštěčem mnoha zdravotních komplikací. A nejen těch! Zpravidla právě on stojí i za neschopností zhubnout. Bohužel existuje mnoho faktorů, které jeho vzniku hrají do karet, včetně nadmíry stresu, nedostatku spánku a konzumace jistých potravin. Kterých konkrétně se to týká?

Rostlinný olej? To je zlo

Britský server The Independent nedávno informoval o škodlivosti rostlinných olejů, přičemž si rozhodně nebral servítky. Mezi citacemi expertů a předních lékařů nechyběla tvrzení, že se při vaření s těmito tuky uvolňují toxické chemikálie spojované s rakovinou a mozkovou degenerací. Martin Grootveld, což je profesor chemie na Montforstké univerzitě v Leicesteru, prostřednictvím své studie i zmíněného serveru také varuje, že nadměrná spotřeba těchto olejů vyvolává záněty, které představují četné závažnější komplikace.

Jodizovaná sůl. Ani to prý není žádná hitparáda

Že sůl je nad zlato? No, jak se to vezme. V případě té, která byla uměle obohacena sloučeninami jódu, by pohádková Maruška asi pěkně „narazila“. I toto ochucovadlo se ve vědeckém oboru dává do souvislosti s výše jmenovanou reakcí těla poměrně často, přičemž se jako adekvátní náhrada doporučuje sůl mořská nebo himalájská. Vezmete si tuto radu k srdci?

S mléčnými výrobky buďte obezřetní

Zatímco mírná konzumace odtučněných či středně tučných mléčných výrobků proti zánětům bojuje, v případě velké spotřeby plnotučných produktů už veškeré výhody mizí v nenávratnu. Jak je to možné? Odborníci si to vysvětlují následovně. Tyto potraviny způsobují nadměrnou vlhkost, kterou přetížené trávení nemůže strávit, proto dochází k tvorbě hlenů, jež se usazují na plicích, ve střevech i v kůži. Nevyhnutelným výsledkem je pak lenivost, duševní únava, náchylnost k infekcím i zánětům, alergie, astma nebo akné.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6124384/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat