Prostreno.cz

Žampiony jsou skvělým dietním parťákem

Trápíte se každý den, co zase máte nachystat k večeři? Zkuste třeba žampiony. Příznivě ovlivňují imunitní systém a mají nízký obsah cholesterolu. Do receptu se vyplatí zakomponovat i mozzarellu, která zase snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Že to, co je bílé, do zdravé stravy ani omylem nepatří? Když přijde řeč na mouku, sůl a rafinovaný cukr, pak bezpochyby ano. Ostatně, ne nadarmo před neuváženou konzumací těchto „nepřátel“ odborníci varují s tím, že způsobují nadváhu, deprese, vysoký krevní tlak, odvápnění kostí nebo revmatismus. Jenže co ostatní „bledé“ potraviny? Protože nelze všechny házet do stejného pytle, spotřebu těchto byste naopak měli navýšit. Nejlépe ihned!

Žampiony. Těch není nikdy dost

Málokdo tuší, jak velký potenciál skrývají žampiony. Mnohé vědecké studie naznačují, že díky svému složení zabraňují obezitě i cukrovce. Navíc zvyšují energetickou hladinu a posilují imunitní systém. Rovněž podporují vitalitu pokožky a navozují pocit sytosti, což z nich dělá výbornou dietní potravinu. Nelze opomenout, že tyto houby mají přirozeně nízký obsah sodíku, cholesterolu, tuku i kalorií, proto by na ně žádný vyznavač zdravého životního stylu neměl zapomínat.

Česnek, stará dobrá klasika

Ochucovadlo typické vůně i chuti patří mezi nejsilnější byliny. Právě proto je již celá staletí česnek používán lidovými léčiteli v boji proti mnoha nemocem, včetně sklerózy, kornatění tepen, zápalům plic, kašli či zažívacím obtížím. Aromatický poklad se však dokáže uplatnit i při odvykání kouření, zatímco snižuje vysoký krevní tlak a mírní projevy kožních vyrážek a ekzémů. Odepřít mu nelze ani to, že udržuje v kondici játra i močový měchýř, má pozitivní účinky na obranyschopnost a je bohatým zdrojem prospěšných látek. Dáte si denně stroužek?

Mozzarella. S ní netřeba šetřit

Mozzarella je sýr vyrobený z takzvaného „točeného tvarohu“. Má sněhobílou barvu a jeho struktura je poměrně pružná a poddajná, proto se dá celkem lehce krájet. Že ho moc často nekupujete? Chyba! Platí za skutečně bohatý zdroj biotinu. O této ve vodě rozpustné živině, která patří do skupiny vitaminů B, je známo, že hraje klíčovou roli v prevenci srdečních onemocnění. Z mozzarelly načerpáte i fosfor, jež podporuje celkovou kondici zubů, zachovává správné funkce ledvin a bojuje proti únavě.





Celkem 1 komentářů

janaenilka
31.01.2021

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat