Prostreno.cz

Vítězství nad akné ve vlasech

Stres, léky, životní prostředí, hormony nebo chemie obsažená v kosmetice. Tohle všechno může zavinit tvorbu pupínků, s nimiž už dávno nebojují jenom dospívající v pubertě. Jak akné ze svých vlasů ale vyhnat? Možností je víc!

Nezasvěcení si myslí, že mít akné na pokožce hlavy je vlastně o dost lepší, než když se nenáviděné uhříky objevují na tvářích, bradě či čele. Je pravdou, že červení nepřátelé jsou ve vlasech opravdu lépe „schovaní“, nicméně přicházejí s vlastními nevýhodami. Pomineme-li bolest při obyčejném česání a kontaktu s hřebenem, jde také o obtěžující svědění nebo nadměrné vypadávání hřívy, které je s tímto problémem úzce spojené.

Odkud vítr vane? Možná geny, možná stres

Bez ohledu na „místo výskytu“ je příčina akné v drtivé většině případů stejná – strůjcem je zhoršená funkčnost mazových žláz pokožky a vlasových folikul. Tomu dle názoru odborníků hodně nahrávají genetické dispozice, hormonální nerovnováha, špatně zvolená kosmetika s obsahem drsnějších chemických látek, užívání některých léků nebo stres. Na seznam viníků patří i životní prostředí, v němž není o škodlivé toxiny nouze. Tedy alespoň tohle hlásí dermatologové. Jak vidno, jistý si není být vůbec nikdo.

Pravidla úspěšné léčby

Co si počít, když si nežádoucí útvary „nahmatáte“? V první řadě zachovejte klid a přestaňte si malovat nejhorší scénáře budoucnosti, ve kterých skončíte s pleší. Ve druhé myslete na důslednou hygienu. To znamená, že po cvičení či větší fyzické námaze je třeba pokožku hlavy umýt, aby ji pot zbytečně nedráždil. Při výběru šamponu však buďte obezřetní a volte takový, který je bez přídavku dráždivé chemie. Co dál?

Vsaďte na vhodné mazání

Na akné se obecně doporučuje pravidelné nanášení kyseliny salicylové. Ta má v popisu práce pupínky vysušit a urychlit jejich hojení. Pokud tomuto řešení nejste nikterak nakloněni, můžete vyzkoušet oplachy jablečným octem ředěným vodou nebo aplikaci oleje tea tree. Jako další možné řešení se jeví maska vytvořená z mletého koriandru a citronové šťávy. Složení a schopnosti obou přísad si s „rudým zlem“ hravě poradí!

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33963607/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat