Prostreno.cz

Nedrážděte zbytečně svojí žáhu

Mlsáte po večerech, a to zejména sladkosti, pečivo nebo tučná jídla? Pak se nedivte, že vás vaše žáha pořádně „trestá“. Hodně tomu přispívá i rychlé stravovací tempo nebo kouření, které si bezprostředně po jídle prostě neodpustíte.

Pálení žáhy neboli pyróza je nepříjemný a obtěžující stav, kdy se kyselý obsah žaludku vrací zpět do jícnu, kde dráždí citlivou tkáň. Za možné příčiny se obecně považuje nedodržování pitného režimu, užívání některých léků nebo nadmíra stresu. Ovšem pozor, tím výčet viníků ještě není u konce, neboť za touhle patálií často stojí i špatné návyky jedince.

Večerní hodování jako chyba. Velká

Není žádnou novinkou, že v pozdních hodinách se trávení značně zpomaluje. Právě proto je konzumace vydatných „laskomin“ poněkud riziková – dokonce z více důvodů. Lékaři připouští, že právě noční výlety do ledničky úzce souvisí s pálením žáhy. A to není vše! Mlsná prý stojí i za zvýšeným krevním tlakem, což zatěžuje kardiovaskulární systém. Za tohle ten pytlík brambůrek, kousek domácího uzeného a pár kostiček čokolády vážně nestojí!

Kouření? I to si dobře rozmyslete

Kuřáci se domnívají, že když si svou potřebnou dávku nikotinu dopřejí bezprostředně po jídle, lépe jim „slehne“. Jaký je ale výsledek? Paradoxně zcela opačný. Tento zlozvyk sám o sobě kyselému refluxu značně nahrává, a to hned po posledním soustu! Cigareta totiž značně naruší „ventil“ mezi jícnem a žaludkem, proto potrava snadněji „cestuje“ směrem vzhůru.

Náklonnost k nevhodným potravinám

I to, co jíte, může vaše trávení hodně ovlivnit. Mezi rizikové potraviny, jež „pálivou obtíž“ mohou rychle odstartovat, patří především smažené pokrmy, uzeniny, majonézy nebo tučné ryby. Z jídelníčku raději vykažte i cibuli, zelí, kapustu, papriky, vejce natvrdo a luštěniny. Nijak vám neprospějí ani sladkosti nebo čerstvé pečivo.

Pospíchat pomalu se vyplácí

A teď se přiznejte, jaké je vaše stravovací tempo? Pokud často spěcháte s tím, že je každá minuta drahá, pořádně si škodíte. Čím rychleji jíte, tím větší je i pravděpodobnost, že vás pálení žáhy prostě nemine. To však není jediná hrozba, s níž si zahráváte! Japonská studie, která byla představena na nedávné konferenci Americké kardiologické asociace (American Heart Association), odhalila, že „kvapní jedlíci“ mají v krvi vyšší hladinu cukru i cholesterolu, což způsobuje náchylnost k obezitě, metabolickému syndromu nebo cukrovce. Nad talířem tedy zvolněte, je to ve vašem nejlepším zájmu…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat