Prostreno.cz

Cukr je opravdové bílé zlo

Patříte k těm, kdo si život rádi osladí, přičemž se co se množství „bílého zla“ nijak neomezujete? Pak byste si rychle měli uvědomit, že neriskujete jen štíhlé křivky. V sázce je totiž i to nejcennější – váš život!

Statistiky jsou bohužel neúprosné. Podle nich v České republice každoročně onemocní zhoubným novotvarem téměř 100 tisíc jedinců, což je onkologický evropský nadprůměr. V současné době se léčí 840 tisíc našinců také s diabetem, zatímco dalších 250 tisíc o své nemoci nemá ani tušení. Jak je možné, že těmto chorobám podléhá dnes a denně stále více lidí? S poněkud překvapivou odpovědí přichází američtí vědci.

Cukr jako úhlavní nepřítel

To, že lidé v současné době nadměrně sladí, je všeobecně známý fakt, na který lékaři upozorňují neustále. Podle nich z velké spotřeby „bílého zla“ koukají komplikace v podobě nadváhy, dentálních obtíží i vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Žádnou výjimkou prý nejsou ani deprese nebo přetížení kardiovaskulárního systému. Už tohle samo o sobě zní jako pádný důvod, proč rafinované sladidlo vykázat ze svého života i jídelníčku. Moderní „mlsná“ populace si však stále nedá říct!

Hrozba z cukřenky, která si nebere servítky

Za pořádné varování, jež by mohlo padnout na pomyslnou úrodnou půdu, lze brát závěry nedávné americké studie, které byly publikovány v magazínu Molecular Cell. Z nich totiž jednoznačně vyplývá, že zvýšená hladina cukru je hlavním faktorem vzniku diabetu, přičemž pacientům s diabetem hrozí dvojnásobné riziko rakoviny, a to zejména tlustého střeva a slinivky břišní. Na základě toho tedy experti neváhají tvrdit, že za nejobávanějšími chorobami, které si každoročně vyžádají ne stovky, ale tisíce životů, stojí sladidlo, s nímž se to jednoduše přehání.

„Byli jsme sami překvapeni z toho, jak úzce souvisí konzumace rafinovaného cukru s rakovinou. Kdyby se lidé zbavili svých špatných stravovacích návyků, ušetřili by si nejen spoustu peněz, ale i utrpení. Vždyť tou nejjednodušší strategií, jak se vyhnout nejhoršímu, je právě prevence, kterou mnozí podceňují,“ vysvětluje výzkumná pracovnice a zároveň spoluautorka výše zmíněné studie Custodie Garcie-Jimeneze. Téma k zamyšlení, viďte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat