Prostreno.cz

Chutný potravinový doping pro výkonnější mozek

Míváte potíže s koncentrací i pamětí? Jste navíc neustále unavení? Vězte, že to spolu může souviset. Právě proto byste si měli pochutnat na tmavé čokoládě, a to nejlépe ihned! Ovšem i kurkumu, oregano nebo avokádo se vyplatí zahrnout do stravy. Z jakých důvodů?

Stres, nedostatek spánku nebo chronická únava. Dále nevhodný jídelníček způsobující výkyvy hladiny cukru v krvi či zhoršená funkce štítné žlázy. Věřte, nebo ne, všechny tyto faktory nahrávají takzvané mozkové mlze. To je stav, při němž dochází ke zhoršení paměti, zpomalení mentálních procesů a narušení koncentrace. Ačkoli je tato porucha odborníky vnímána jako dočasná, rozhodně ji nelze podceňovat. Jak proti ní bojovat? Soustřeďte se na potraviny, které vaší hlavě „udělají dobře“!

Kurkuma, té není nikdy dost

Kurkuma by bezesporu měla patřit do povinné domácí výbavy. Nabízí totiž mnoho prospěšných látek, včetně unikátního kurkuminu. Toto žluté barvivo s antioxidačními účinky má u lékařů tu nejlepší pověst, neboť podle nich kognitivní funkce ovlivňuje tím nejblahodárnějším způsobem. Ovšem to ještě není všechno, jelikož indický šafrán tiší bolesti břicha, likviduje všemožné parazity a mírní nadýmání. Ovšem snižuje také hladinu cholesterolu a platí za prevenci obezity, kardiovaskulárních chorob i astmatu.

Oregano jako mocný medikament

Vnímáte dobromysl jen jako kuchyňskou přísadu, která se hodí tak akorát do těstovin nebo k masu? Chyba lávky! Na tuto bylinu nedali dopustit již staří Řekové a Římané, kteří ji používali k léčbě mnoha zdravotních komplikací. Moc dobře totiž věděli, že blahodárné účinky tohoto zázraku se dají čerpat jak ze sušené rostliny, tak formou čaje či oleje. Předností oregana je významný podíl složky zvané karvakrol, což je silné přírodní antibiotikum, jež zlepšuje imunitní reakce organismu. Ovšem vy oceníte i přítomnost luteolinu – protizánětlivého a antioxidačního pomocníka podporujícího duševní zdraví.

Tmavá čokoláda? Tak tu si klidně dejte

Četné studie naznačují, že i konzumace kvalitní hořké čokolády může „nakopnout“ paměť, soustředění a samotné myšlení. Je to proto, že tato sladkost platí za zprostředkovatele sloučeniny epikatechin, která zabraňuje poškození mozku, ovšem zásadní roli hraje také v ukládání vzpomínek. Takže ani čtvereček nazmar, ano? Čokoláda je pověstná také tím, že stimuluje produkci šťastných hormonů a zatočí s únavou.

Avokádo, exotický pomocník

Lahodný poklad z tropů je bohatou zásobárnou vitaminu E, čímž zpomaluje stárnutí. A to je dobré vědět! Pod jeho slupkou je však pozitiv daleko víc. Vyzdvihnout musíme hlavně přítomnost mastné kyseliny olejové, jež chrání neurony v „mozkovně“. Ovšem neobejde se bez ní ani centrální nervová soustava, která zajišťuje přenos informací a odpovídá za rychlé reakce.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.whattoeat.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat