Prostreno.cz

Fungující urychlovače metabolismu

Metabolismus je proces, kterým tělo přeměňuje jídlo na energii. Nějak právě v tomhle vaše tělo pokulhává? Nedejte se a poskytněte mu odpovídající podporu. Kila půjdou dolů rychlostí blesku!

Pod pojmem metabolismus si lze představit řadu biochemických procesů, při kterých jsou makromolekuly v potravinách (sacharidy, bílkoviny a tuky nebo lipidy) rozkládány tak, aby je tělo mohlo používat. Někteří lidé, kterým metabolismus funguje na výbornou, mohou jíst, co se jim zamane. Ti ostatní jsou v nevýhodě. Právě oni by měli vědět, že některé zázraky mohou rychlost metabolismu měnit. Jaké jsou ty nejlepší?

Kofein

Začínáte den šálkem kávy? A věděli jste, že děláte dobře? V přehledu studií (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7369170/), které zkoumaly účinky kofeinu na metabolismus, bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali 270 mg kofeinu denně (šálek kávy obsahuje asi 95 mg), spálili více kalorií než ti ostatní. Vyvarujte se však cukru a tučné smetany.

Kapsaicin

Kapsaicin je sloučenina, která dává kajenskému pepři a chilli papričkám onen pověstný výraz. Výzkumy ukazují (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426284/), že potraviny nebo doplňky, které tuto látku obsahují, mohou pomoci tělu spálit více kalorií. Jedno okořenění pokrmů rovná se mínus 50 kalorií denně. A to se hodí!

Resveratrol

Resveratrol je antioxidant nalezený ve slupce červených hroznů, ale také u arašídů, borůvek, tmavé čokolády a dalších potravin. Ve studiích (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357128/) na zvířatech resveratrol změnil metabolizaci krevního cukru, aby napodoboval účinky omezení kalorií a pomohl zvířatům zhubnout. Věda, která zkoumá vliv resveratrolu na lidský metabolismus je sice omezená, nicméně již teď se ví, že resveratrol pomáhá při snižování ženám po menopauze. Jdete do něj?

Pojistky na všech frontách

Obecně platí, že většina přírodních posilovačů metabolismu je pro zdraví bezpečná (https://www.healthline.com/health/metabolism-boosters-weight-loss). Pokud s hubnutím začínáte, ujistěte se, že pravidelně cvičíte a dostatečně spíte. Klíčový je také pitný režim. Pokud svůj metabolismu potřebujete doslova nakopnout, popíjejte teplou vodu. Ta podle výzkumných prací (https://hub.jhu.edu/at-work/2020/01/15/focus-on-wellness-drinking-more-water/) může podpořit jeho rychlost až o celých 30 procent. A ta nejlepší rada na závěr? V podstatě je to celé jednoduché. Čím více jste aktivní, tím více kalorií spálíte. Dokonce i malé pohyby, jako je například výšlap do pátého patra, vás nežádoucích kalorií mohou zbavit. Nemusí totiž pršet, hlavně, když kape.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7369170/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357128/, https://www.healthline.com/health/metabolism-boosters-weight-loss, https://hub.jhu.edu/at-work/2020/01/15/focus-on-wellness-drinking-more-water/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat