Prostreno.cz

Potraviny plné enzymů prospěšných pro střeva

Trávení je složitý proces. Užitečné enzymy pomáhají „rozbít“ jídlo tak, aby tělo mohlo využívat živiny z potravin. V případě, že trávení nefunguje na výbornou, lze ho trochu popostrčit potravinami s obsahem enzymů. Které to jsou?

Proces trávení začíná v ústech a končí, když se odpad odvádí z těla ven. Velkou úlohu v tom všem pochopitelně hraje střevo, které je přímo spojeno s celkovým zdravím a wellness. Jak tomuto orgánu pomoci? Zbavte se nadýmání, zácpy, průjmů, pálení žáhy i křečí po jídle s pomocí potravin bohatých na enzymy.

Papája

Papája je jednou z nejlepších a nejznámějších potravin s obsahem enzymů. Prokazatelně ovlivňuje trávení, zmírňuje zácpu a nadýmání. Také zbavuje pálení žáhy a dalších příznaků spojených s dietními chybami.

Ananas

Ananas obsahuje bromelin z rodiny enzymů. Právě on rozkládá bílkoviny na aminokyseliny a studie naznačují, že napomáhá kardiovaskulárnímu, respiračnímu, kostnímu a zažívacímu zdraví.

Avokádo

Avokádo charakterizuje lipázu, tedy enzym rozkládající tuk. Přestože lipáza se v těle produkuje přirozeně, studie naznačují, že konzumace avokáda nebo užívání doplňků s touto látkou je užitečné při trávení tučných pokrmů. Mezi bonusy patří i to, že avokádo podporuje imunitní systém, zvláště u lidí s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku.

Kiwi

Ano, i kiwi je plné enzymu, který pomáhá trávit bílkoviny. Vědecké práce dokonce potvrzují, že toto „chlupaté ovoce“ je užitečné nejen při procesu trávení, ale také nežádoucím nadýmání.

Banány

Banány obsahují amylázu a glukosidázu. Tyto enzymy rozkládají sacharidy do snadno stravitelných jednoduchých cukrů. Banány také poskytují vlákninu, která pochopitelně podporuje trávení a střevní bakterie.

Surový organický med

Také surový med se může pochlubit širokou škálou zažívacích enzymů, včetně diastázy, amylázy, invertázy a proteázy. Diastáza pomáhá strávit škrob, amyláza ho rozkládá na cukry, invertáza štěpí sacharózu a proteáza magicky mění bílkoviny na aminokyseliny.

Kefír

Kefír je plný zdravých probiotik, jenž zlepšují celkové střevní zdraví a mohou snížit plynatost. A které další potraviny jsou napěchované užitečnými enzymy? Při trávení se můžete spolehnout i na mango, kvašené zelí či zázvor.

Zdroj: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/digestive-enzymes-and-digestive-enzyme-supplements, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat