Prostreno.cz

Neustále ubývající kolagen

V poslední době se stále častěji hovoří o důležitosti kolagenu, a to je jedině dobře. Kolagen tvoří přibližně 25 % bílkovin v těle a 70 % kůže. Hladina kolagenu má vliv nejen na stárnutí kůže, ale také na stav vaziva, chrupavek a kostí. Kolagen je obsažen přirozeně v našem těle, ale s postupným stárnutím, nám v těle ubývá. Pozor na tyto zlozvyky, které přispívají k rychlejší ztrátě kolagenu.

První příznaky nedostatku kolagenu můžete pozorovat nejčastěji na vypadávání a špatné kvalitě vlasů, zhoršené kvalitě nehtů a zubů či bledosti pokožky. Poté vás mohou začít bolet klouby a nejčastěji se jako první projeví bolesti zad či kolen. Vazivo postupně přichází o svoji elasticitu a přichází nekončící bolest. Těmto ztrátám můžete předejít například vhodnou stravou či kolagenovým doplňkům. Ale můžete také zabránit jeho předčasným ztrátám. Na co si dát pozor?

Pozor na kávu

Studie často poukazují na prospěšnost kávy, ale pozor na rozumné množství. Už tři šálky denně stimulují tvorbu kortizolu neboli „stresového hormonu“, který urychluje proces stárnutí tím, že ztenčuje pokožku. Pokud hledáte vhodnou alternativu, která vám dodá energii, sáhněte například po zeleném čaji matcha, který podpoří metabolismus a je velmi bohatý na antioxidanty, které zabraňují rozpadu kolagenu.

Umělá barviva

Dalším nepřítelem kolagenu jsou umělá barviva, která se bohužel nacházejí ve velkém množství potravin, hlavně polotovarech. Umělé barvivo ve stravě může způsobit zánět, který může poškodit kolagenové rezervy. Pokud potřebujete něco přibarvit, vsaďte na přírodu. Co takhle červená řepa, kurkuma či modrozelené řasy?

Pravda ležící na dně láhve

Konzumace alkoholu zrovna nepatří ke zdravému životnímu stylu. Pokud jde o kolagen, problém spočívá v tom, že alkohol naše tělo dehydratuje. A pokud není kolagen dostatečně hydratován, vlákna se začnou trhat a rozpadat, což vede k suché, šupinaté pokožce a tvorbě vrásek na jejím povrchu.  Takže nezapomínejte, že pokud pijete alkoho,l měli byste mít po ruce i sklenku čisté vody.

Bílý jed

Všichni víme, že cukr je pro vaše tělo špatný, ale víte, že může být také stejně špatný pro naši pokožku? Rafinovaná sladidla aktivně urychlí degradaci proteinů elastinu a kolagenu. Klíčem je proto nahradit rafinované cukry přírodními sladidly, které jsou bohaté na minerály, antioxidanty a mají nižší glykemický index než bílý cukr.

Nadměrné slunění

Slunce je pro nás životně důležité, pro optimální zdraví a přirozenou produkci vitaminu D v naší pokožce denně potřebujeme nejméně 20 minut slunečních paprsků. Ale nadměrné vystavení slunci, zejména to, které způsobí spálení pokožky, způsobuje nenávratné škody. Dlouhodobé vystavení UV záření může způsobit, že se kolagen rozpadne vyšší rychlostí, než je obvyklé. Takže všeho s mírou a nezapomínejte na ochranné opalovací krémy.

Zabiják jménem stres

Stres je zabiják pro náš organismus o jeho škodlivosti slýcháme stále častěji. Mimo jiné stres může také oslabit integritu kolagenu pokožky, což má za následek rychlý vznik vrásek a pobledlou kůži.

Nedostatek spánku

Spánek je naprosto nezbytný pro vnitřní a vnější krásu, protože je rozhodující pro celkovou duševní pohodu a vitalitu. Dostatek spánku v noci umožňuje tělu opravit poškozený kolagen, což zabraňuje tvorbě předčasných vrásek.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11310942/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat