Prostreno.cz

Zázvor se doslova hodí ke každodenní konzumaci

Zingiber officinale neboli zázvor lékařský je v těchto dnech nejčastěji používaným lékem v boji proti nachlazení a chřipce. Jenom u čaje to ale začíná! Tušili jste, že v zázvoru se můžete i vykoupat?

Zázvor se najde skoro v každé kuchyni. Kořen této mocné bylinky se totiž hodí k dochucení nejrůznějších pokrmů. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak se dá zázvor využít pro zdraví a wellness – každý den. Který si zamilujete?

Podpora funkce mozku

Vzhledem k antioxidační funkci a schopnosti podporovat regulaci zánětu v těle je zázvor pokládán za prevenci a zastavení progrese neurodegenerativních stavů. V jedné studii bylo zjištěno, že zázvorový extrakt pozitivně ovlivňuje paměť a zvyšuje kognitivní funkci zvlášť u žen středního věku. Mezi snadné způsoby užívání přitom patří konzumace zapouzdřeného prášku nebo extraktu. Nemáte ho? Nevadí. Žvýkání malého kousku čerstvého zázvoru může okamžitě pomoci stimulovat vaše smysly a probudit kognitivní vitalitu.

Uklidnění bolesti svalů a kloubů

Díky schopnosti zázvoru modifikovat zánět v těle je tato užitečná bylina považována za prostředek uklidňující bolesti kloubů související s artritidou. Mast z kajenského pepře (ten rozšiřuje cévy, což usnadňuje transport protizánětlivých buněk do postiženého místa), kurkumy, zázvoru, kokosového oleje, syrového kakaového másla a mátového esenciálního oleje si přitom můžete vyrobit v pohodlí domova.

Urychlení léčby

Zázvor je dobře známý díky své schopnosti vylučovat viry a zmírňovat přetížení dýchacích cest. K tomu se dost dobře hodí zázvorový sirup či čerstvý nebo sušený oddenek, z něhož se uvaří čaj. V případě, že se objeví i bolest v krku, spolehněte se na malý trik. Jednu polévkovou lžíci strouhaného zázvoru zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte louhovat deset minut. Poté použijte jako kloktadlo.

Nastartování správného oběhu

Zázvor je považován za primární stimulátor oběhu, což z něj činí ideální bylinu zimních měsíců. Taky by se vám hodila malá podpora při zahřívání těla? Špatnou cirkulaci napravíte tak, že do horké lázně vmícháte tři polévkové lžíce sušeného zázvorového prášku (nebo 4 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru) a jeden šálek epsomské soli. Ve vaně odpočívejte 15 až 30 minut, poté se opláchněte, osušte a zabalte do teplé deky.

Zdroj: www.whattoeat.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat