Prostreno.cz

Snadno stravitelné potraviny uleví unavenému trávení

Když máte potíže se zažíváním, tak vám i vaše oblíbené jídlo může způsobit problémy, například nevolnost, průjem, zácpu či plynatost. Naštěstí existují snadno stravitelné potraviny, díky kterým se začnete cítit lépe.

Všechny bílkoviny, tuky a sacharidy, které konzumujete, musí být při trávení rozloženy na menší součásti. Proteiny se stávají aminokyselinami, sacharidy zase jednoduchými cukry a tuky se mění na mastné kyseliny a glycerol. Tak funguje trávicí systém. Má ten váš potíže? Potýkáte se s citlivým žaludkem a obvykle každé jídlo doprovází nadýmání nebo průjem? Pak potřebujete na svůj stůl dostat více snadno stravitelných potravin! Které to jsou?

Jogurt

Jogurty obvykle charakterizuje snadná stravitelnost, vláknina a probiotické mikroby. Velké procento lidí však trpí citlivostí na mléčné výrobky nebo nesnášenlivostí laktózy. Řešení? Jogurt vyrobený z mandlí, kokosu nebo kešu oříšků. Nezapomeňte však volit neslazené varianty. Ovocné jogurty mohou mít extra vlákninu, kterou v případě obav z trávení rozhodně nepotřebujete. Navíc nadbytek cukru trávicí problémy ještě zhoršuje.

Banány

Banány jsou často doporučovány pro osoby s gastroenteritidou, zvracením, průjmem nebo citlivým žaludkem. Obsahují draslík, což je důležitý elektrolyt, jenž může být v případě nadměrného zvracení nebo průjmu vyčerpán. Jezte však zelené kousky nebo banány ve zralé formě. Ty přezrálé s hnědými skvrnami mají více cukru, což může zhoršit zažívací potíže, jak již bylo řečeno.

Jablečné pyré

Jablečné pyré je další dobrotou, kterou lze snadno strávit. Oloupejte čtyři velká organicky pěstovaná jablka (slupka obsahuje více vlákniny), přidejte je do pánve s vodou a poduste 20 minut, dokud nejsou měkká. Nakonec je vyjměte a rozetřete s pomocí vidličky.

Bílé brambory

Bílé brambory se mohou pochlubit jednoduchými sacharidy. Taktéž jsou v případě potřeby snadno stravitelné. Ve skutečnosti patří mezi výborné prebiotické potraviny, které živí prospěšné bakterie ve střevě. Ujistěte se však, že jste před konzumací odstranili slupku.

Zeleninový vývar

Kapalná povaha polévky může pomoci snížit dehydrataci při průjmu nebo nadměrném zvracení, zatímco sodík doplní ztráty elektrolytů. Proto lékaři doporučují polévku, zvláště vývar, hlavně při žaludečních vředech, pálení žáhy, gastrointestinální refluxní chorobě, nevolnosti a zvracení. Kromě banánů a jablek je vhodné konzumovat meloun, papáju, nektarinky, broskve, švestky či zelí.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat