Prostreno.cz

Obyčejný tymián neobyčejně bojuje s respiračními potížemi

Skrývá se v jedné z vašich kořenek i aromatický tymián? Možná nemáte ani tušení, s jakým pokladem „máte tu čest“. Bylina s úctyhodně dlouhou tradicí dokáže tlumit bolesti nejrůznějšího původu. Zbaví vás ale také rýmy nebo kašle!

Tymián je stálezelený polokeř dorůstající do výšky 20 až 40 cm, který se pro své léčebné schopnosti využívá celá tisíciletí. Ve středověku se kupříkladu vkládal pod polštář – pro lepší spánek a hezčí sny. Starověcí Řekové si ho zase přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice. Některé prameny uvádějí, že fanouškem tymiánu byl i makedonský král a vojevůdce Alexandr Veliký. Ten prý jeho odvar popíjel během svých tažení, aby dezinfikoval tělo. Velkým příznivcem oné bylinky je kupodivu také moderní věda, která v ní vidí spolehlivý lék na chřipku. Tedy, nejen to!

Přírodní medikament, který nemá konkurenci

Britská studie, která byla uskutečněna na Univerzitě Leeds Beckett, si na účinky uvedeného rostlinného pokladu pořádně posvítila. Experti provedli důkladnou analýzu jeho chemického složení, přičemž k jednotlivým přítomným látkám pak snadno přiřadili blahodárné účinky. Co všechno s touhle „medicínou“ můžete kurýrovat? Není toho zrovna málo.

Účinný prostředek na chřipku. Bez legrace

Pokud jste v poslední době viděli či slyšeli zprávy v televizi nebo rádiu, víte, že chřipková epidemie se pomalu hlásí o slovo. Otázka preventivních opatření je tedy dost aktuální! Na seznam ochranných prostředků si nezapomeňte připsat také tymián. Vědci z výše jmenované vzdělávací instituce došli k názoru, že jeho antivirové schopnosti značně snižují riziko nákazy. Tedy samozřejmě za předpokladu, že budete čaj z něj připravený užívat pravidelně.

Spolehlivé řešení nejrůznějších bolístek

Bolí vás klouby, svaly, hlava nebo zuby? Ano, není to nic příjemného. Všem těmto patáliím ale zatne tipec bylinka, o níž právě hovoříme - alespoň tedy podle britských expertů. Ti poukazují na její vysoký obsah antioxidantů i antiseptické, analgetické a protizánětlivé schopnosti, jež si s bolestí různého původu hravě poradí.

Úleva od respiračních onemocnění

Respirační choroby mohou jednomu také pěkně „zatopit“. A co hůř, právě teď mají sezonu! Spadá mezi ně kašel, rýma, zánět nosohltanu, mandlí či hrtanu, stejně jako vážnější zápal plic. Věřili byste tomu, že i v těchto případech lze „nasadit“ tymián? Tohoto pomocníka můžete považovat za slibný způsob alternativní medicíny!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat