Prostreno.cz

Výroba domácího oleje z hořčíku

Zaznamenáváte nespavost, zácpu, křeče v nohou? Žijete ve stresu a sužuje vás úzkost? Pokud ano, hořčík vám může pomoci. Připravte si z něj domácí olej!

Hořčík je základní živina, kterou lze získat z potravinových zdrojů, ke kterým patří špenát, mandle, dýně, avokádo nebo jogurt. Odpovídá za více než 600 enzymatických reakcí, včetně energetického metabolismu a syntézy proteinů. Hořčík je nezbytný i pro zdraví mozku, srdce a kosterních svalů, napomáhá také vstřebávání vápníku.

Začarovaný kruh

Očekává se, že nedostatek hořčíku postihuje přibližně 10 až 30 % populace (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/), přičemž jedním z předpokládaných důvodů je, že navzdory našemu nepřetržitému úsilí o zdravé stravování se naše jídlo pěstuje v půdě, která se kvůli průmyslovému zemědělství zbavila mnoha živin.

Většina hnojiv neobsahuje hořčík, což vede k nedostatečnému množství tohoto minerálu v půdě. A to je velká chyba, neboť v současné kultuře se mnozí potýkají s přepracováním, nedostatkem spánku, stálým stresem, závislostí na lécích na předpis, častou konzumací alkoholu, kofeinu i cukru. Tyto faktory životního stylu způsobují, že tělo hořčík rychleji ztrácí.

Nízká hladina uvedeného minerálu narušuje přenos nervových a svalových impulzů (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024559/), což vede k mnoha zdravotním problémům. Spolu se špatným trávením a možnými kardiovaskulárními problémy může osoba s nedostatkem hořčíku vykazovat svalovou slabost, zmatenost, změny nálady, svalové křeče a nespavost.

Který typ hořčíku byste měli používat?

Existuje několik forem hořčíku, ale nejlepší je poslouchat své tělo. Citronát hořečnatý se nejlépe hodí pro střeva a jejich pohyb (má laxativní účinek), glycinát hořečnatý je forma hořčíku, u níž se předpokládá, že je biologicky dostupnější, hořečnatan vápenatý se zase spojuje se zdravím srdce (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024559/).

Podle většiny zjištění (https://www.uofmhealth.org/health-library/d00468a1) je užívání hořčíku interně nejúčinnějším způsobem, jak potlačit jeho nedostatek. Velmi dobrých výsledků se však dosahuje i díky externím dávkám, například jako hořčíkový olej. Magneziový olej je směs vloček chloridu hořečnatého a vody. (Chlorid je běžně k dostání v lékárnách či prodejnách zdravé výživy.) Když jsou tyto dvě položky smíchány dohromady, vytvoří se snadno absorbovatelná forma hořčíku, která je schopná zvýšit hladinu tohoto prvku v organismu. Vyrobte si ho i vy!

Domácí olej z hořčíku

Potřebujete ½ šálku vloček chloridu hořečnatého, ½ šálku destilované vody (pro prodloužení trvanlivosti), skleněnou sprejovou lahev. Destilovanou vodu přiveďte k varu. V mezičase dejte hořčíkové vločky do nějaké misky. Jakmile se voda začne vařit, přilijte ji k vločkám a míchejte, dokud se chlorid zcela nerozpustí. Nechte tuto směs vychladnout a následně ji přelijte do označených sprejových lahví. (Na koupel použijte zhruba jednu polévkovou lžíci.) Hořčíkový olej nanášejte i přímo na kůži, ale dávejte pozor na citlivá místa, jako například odřeniny. Skladujte při pokojové teplotě a spotřebujte do šesti měsíců.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024559/, https://www.uofmhealth.org/health-library/d00468a1, https://bydreamsfactory.com/2020/07/how-to-make-magnesium-oil.html





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat