Prostreno.cz

Za fazole v jídelníčku trávení pěkně poděkuje

Kdy jste si naposledy naservírovali pořádný kopec fazolí? Je nejvyšší čas to zopakovat. S každým soustem totiž zlepšíte kvalitu své pokožky, podpoříte kondici srdce a posílíte kosti. Za tuhle večeři vám poděkuje i trávení!

Že fazole jsou úplně obyčejné a nic dobrého z nich nekouká? Právě naopak. Jsou tradiční kulturní plodinou, přičemž nejstarší nálezy o jejich pěstování sahají až do doby 5000 let před naším letopočtem. V současné době také tvoří neodmyslitelnou součást mnoha národních kuchyní a pěstují se po celém světě v různých formách a kultivarech. Co mohou fazole přinést konkrétně vám? Poznejte důvody, proč je odborníci tolik vychvalují!

Pomoc při budování svalů i záruka krásné pleti

Možná tomu nebudete věřit, ale jmenované luštěniny patří mezi hodně bohaté zdroje bílkovin. Co vlastně mají proteiny „na starosti“? Kromě toho, že odpovídají za pružnou a mladistvou pokožku, podílejí se i na budování svalů. Ovšem neobejde se bez nich ani produkce hormonů a enzymů, také zlepšují kvalitu vlasů i nehtů (1).

Podpora kardiovaskulárního systému, která se hodí

Mnohdy opomíjené fazole nabízí neskromný podíl draslíku. Tuto látku si na základě četných studií s průkaznými daty experti spojují s regulací krevního tlaku, což významně omezuje pravděpodobnost srdečních chorob. Ovšem pozor, tím „povinnosti“ draslíku ještě nekončí, neboť má rozhodující roli i v nervových přenosech a ovlivňuje aktivitu svalů. Nelze opomenout, že rovněž povzbuzuje peristaltiku střev (1).

Bezproblémově fungující trávení a žádná zácpa

Výživoví poradci se souhlasným přikyvováním lékařů praví, že porouchanému zažívání ze všeho nejvíce svědčí vláknina. I vám se občas vylučování tvrdohlavě „zasekne“? K vyřešení nepříjemné patálie mohou přispět plody rostliny z čeledi bobovitých, z nichž tuto živinu můžete čerpat, co hrdlo ráčí. Dlužno dodat, že vláknina má i další plusy, o kterých je dobré vědět – navozuje pocit sytosti, přispívá k detoxikaci organismu a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva (2).

Silné kosti i zuby? Můžete je mít

Díky vysokému obsahu vápníku lze nenápadné fazole považovat i za spolehlivý prostředek, který zabraňuje odvápnění kostí a předchází jejich lámavosti. Uvedený minerál však ocení i svaly, nervový systém a metabolismus. Jeho přítomnost v organismu všemi deseti uvítají samozřejmě také zuby, jimž zlepšuje celkovou kondici a odolnost (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7915747/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037492/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat