Prostreno.cz

Voňavý estragon pomůže s výkonem

Estragon je proslulá bylinka francouzské kuchyně, jejíž chuť je mírně hořká, hřejivá a nasládlá. Nejčastěji se spojuje s pečeným a grilovaným masem, zeleninovými a vaječnými pokrmy, omáčkami a polévkami. Tušili jste, že podporuje sexuální funkce nebo imunitu?

Zatímco estragon je nejčastěji používán při vaření, někteří výrobci kosmetiky jej přidávají například i do mýdel. Francouzský estragon, také známý jako pelyněk kozalec, se uplatňuje při léčbě poruch zažívacího traktu nebo bolesti zubů. Někteří jeho sílu využívají i ke snížení hmotnosti nebo naopak ke stimulaci chuti k jídlu. Konkrétně ženy si ho nemohou vynachválit v rámci podpory menstruace. Proč ho milují ti, kdo za sebou mají chirurgický zákrok?

Pomocník v rekonvalescenci

Estragon může mít potenciál i jako léčba proti nevolnosti po operaci. Jedna klinická studie prokázala, že lidé léčení rostlinnou kombinací, která obsahovala estragon, netrpěli „žaludkem na vodě“ a zvracením po zákroku. Není však jasné, zda toto oblíbené koření může poskytnout uvedený přínos bez doprovodných bylinek, tedy mimo směs.

Jisté je však to, že dvě lžíce čerstvého estragonu poskytují pouze asi 5 kalorií. Jedna lžíce mleté bylinky obsahuje asi 14 kalorií, 1 gram bílkovin, méně než 1 gram tuku a asi 2,5 gramů sacharidů. Mezi vitaminy v estragonu patří vitamin A (4 % doporučeného denního příjmu), vitamin C (4 %), vitamin B6 (6 %) a kyselina listová (3%). A ani s minerály to není špatné. Jedná se o vápník (54 mg), železo (1,5 mg), hořčík (16,5 mg), fosfor (14,9 mg), draslík (143 mg) a malé množství sodíku, zinku, manganu a selenu. Pozor byste si však měli dávat při skladování.

V kuchyni jako doma

Chuť estragonu se dobře kombinuje s kuřecími, rybími a vaječnými pokrmy. Pokud v obchodě narazíte na čerstvou bylinku, doma ji volně zabalte do papírových novin a uložte do ledničky, dokud nebudete připraveni ji použít. Sušené listy estragonu nebo mletý estragon, který u obchodníků naleznete v sekci s kořením, by zase měl být uskladněn v chladné a suché skříni. Co se stane, když ho tam budete mít? Váš milostný život se může stát lepším!

Estragonový čaj

Kromě výše uvedených předností patří estragon ke skupině bylinek a koření, které podporují sexuální funkci a výkonnost. (K těmto zázrakům patří ještě bazalka, černý pepř, kajenský pepř, chilli papričky, kmín, fenykl, lněné semínko, česnek, zázvor, hořčičné semínko, rozmarýn, sezam a kurkuma.) Udává se však, že dlouhodobé používání nemusí být bezpečné. Estragon obsahuje chemikálie (estragol a methyl eugenol), které u myší prokázaly toxicitu. V každém případě by se estragonu měly vyhnout kojící a těhotné ženy. Dále také pacienti s poruchou krvácivosti.

V zimě se hodí informace, že z estragonu si lze připravit i čaj. Jednu lžičku sušených nebo čerstvých estragonových lístků přelijte vroucí vodou (2,5 dcl) a nechte louhovat 7–10 minut. Pijte jednou až dvakrát denně. Tento nápoj mimo jiné podporuje imunitu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8076785/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7438555






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat