Prostreno.cz

Domácí tinkturou proti otravné plísni nohou

V krytém bazénu nebo v sauně si užijete spoustu zábavy, ale můžete si odtud odnést také pár nechtěných suvenýrů. Kromě modřin z pádů na mokré podlaze to může být i nepříjemná plíseň na nohou, kterou můžete nechtěně získat chůzí naboso. Co se s tím dá dělat? Připravte si domácí tinkturu!

Rada číslo jedna? Nepodceňovat prevenci a brát si s sebou pantofle, a to zejména do sprch či sauny. Nákazu plísní také může podporovat vaše slabá imunita, diabetes, nadměrná konzumace sacharidů nebo překyselení organismu. Proto sportujte, jezte pestré a zdravé potraviny, dbejte na přísun ovoce s vitaminem C. Také se vyhýbejte cukru, tuku, čokoládě, kávě a alkoholu. Myslete na prevenci a pamatujte, že vhodné prostředí pro vznik plísně můžete ve svém těle vytvořit i vy sami.

Nákaza je zde

Pokud však budete mít smůlu a plísní se přesto nakazíte, začněte s léčbou co nejdříve. Nedělejte stejnou chybu jako mnozí, kteří se domnívají, že taková nepodstatná záležitost sama odezní. Není to pravda, naopak se ještě zhorší. Jste-li pečliví, navštivte dermatologa, nebo si pomozte bylinkami. Jakými?

Trojkombinace bylin

Vyzkoušejte tinkturu ze šalvěje lékařské, tymiánu obecného a vlaštovičníku většího. Rozmačkané bylinky (200 gramů šalvěje, 200 gramů tymiánu a 200 gramů vlaštovičníku) nechte tři týdny louhovat v jednom litru francovky. Pak smíchejte jeden díl tinktury se třemi díly obyčejného octa a několikrát denně přiložte plátno namočené v této tinktuře na umyté nohy. Pokožka vám po použití trochu vyschne, takže bude dobré ji promastit. Nejlépe nějakou domácí bylinkovou mastičkou nebo sádlem.

Bylinková munice

Příroda nám nabízí ještě další řadu plodů, které nás v boji proti plísním podpoří. Z kurkumového prášku si vyrobte pastu. Stačí jen oblíbené koření smíchat s vodou. Pastu naneste na postižená místa a nechte zaschnout. Máte ale i další možnosti.

Ze lžíce sušeného hřebíčku povařeného pět minut ve vodě si vytvořte obklad, který přiložte na plísní postižené místo. Levandulový olej naneste pomocí vatového tamponu na napadené nehty, nebo celé nohy ošetřete měsíčkovou mastí. Podobně bude působit i tee tree olej nebo extrakt ze šalvěje lékařské. To vše jsou tajné triky našich babiček, které se setkávají s úspěchem!

Zdroj: www.verywellhelth.com, www.beautytips.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat