Prostreno.cz

Do domácích bylinných mastí zužitkujte i majoránku

Co takhle mít voňavou přírodní mast, která neobsahuje chemické přísady? Teď už nemusíte utrácet peníze za drahé bio zázraky, svůj oblíbený léčivý krém si můžete vyrobit v pohodlí domova. K čemu využít majoránku či kostival?

Příprava domácí bylinkové masti není náročná, rozhodně se není čeho bát. Jako základ použijte nejlépe kokosový tuk, který nejenže krásně voní, ale je též známý pro své mírně antibakteriální a antimykotické účinky. Navíc udržuje pleť mladistvou a svěží. Stejně dobře poslouží vepřové sádlo nebo poněkud dražší varianta – bambucké máslo. Skvělé je, že můžete od každé suroviny použít jeden díl.

Pro přípravu všech druhů krémů je třeba rozpustit tuk ve vodní lázni, poté přidat vhodné bylinky. Nejoblíbenější jsou heřmánek, měsíček zahradní, ale i levandule či konopí. Proces uvolňování léčivých látek je poněkud zdlouhavý, ale určitě se vyplatí. Přiveďte směs krátce k varu, dál nechte bylinky v rozehřátém tuku macerovat přes noc. Další den opět zahřejte tak, aby se tuk rozpustil. Přes sítko směs přeceďte do vyvařených skleniček nebo plastových nádob. Ukládejte na chladném a temném místě. A co konkrétní zacílení na určité problémy? Tyhle bylinky jistě oceníte!

Měsíčkový krém

Rozpusťte základový tuk ve vodní lázni, přidejte 70 g glycerolu a 80 ml vody. Dle množství emulze vsypte nasušené květy měsíčku a vařte na mírném ohni 3 hodiny. Dejte pozor, aby se nevyvařila všechna voda a směs se nezačala připalovat. Horký krém je potřeba stále míchat, aby se nesrazil. Po mírném zchladnutí jej přeceďte a nalijte do vhodného kelímku. Mast je vhodná na vyrážky, léčí drobná poranění a zánětlivá onemocnění kůže. Dále pomáhá i proti vráskám. Uchovávejte ji po dobu 2 měsíců.

Kostivalová mast

Ve vodní lázni rozpusťte vazelínu a přidejte nasušené kostivalové listy. Na mírném ohni nechte hodinu probublávat. Vzniklou směs přeceďte přes sítko či plátěný pytlík – do připravených nádobek. Tato mast dobře poslouží při drobných oděrkách, mozolech a k tvorbě nové tkáně. V chladničce vydrží až 3 měsíce.

Majoránková mast

Majoránku povařte s vyškvařeným sádlem a poté nechte ztuhnout. Druhý den sádlo přepusťte přes plátno a přefiltrujte zelenkavý tuk. Pro větší sílu můžete přidat několik kapek borovicové nebo majoránkové silice. Majoránková mast pomáhá při bolestech hlavy, rýmě, otocích a pohmožděninách.

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat