Prostreno.cz

Přírodní životabudiče při jarní únavě

Nedostatek slunečního svitu po mnoho měsíců, tedy nižší tvorba vitaminu D, se podepisuje na vzniku jarní únavy. Taky teď doslova padáte na ústa a prospali byste celé dny? Využijte sílu přírody a obraťte svoji pozornost směrem k doplňkům stravy, které vás nabijí energií od kořínků vlasů po paty!

Pokud se cítíte opotřebovaně, nebo jen trpíte nedostatkem energie, a to i v důsledku hektického rozvrhu a každodenních stresorů, naučte se, jak proti těmto nepříjemným stavům přirozeně bojovat. To, co v první řadě pomáhá, je cvičení. Obyčejné protáhnutí nebo několikaminutová fyzická aktivita dokáže divy – stejně jako dostatečný odpočinek. Jenže právě ten si mnozí nemohou dovolit. Naštěstí některé živiny, rostlinné látky a další sloučeniny mohou podpořit vaše úsilí o „sebedobití“. Chcete-li zmírnit dopady (jarní) únavy, experimentujte s následujícími položkami.

Hořčík

Ukázalo se, že perorální suplementace hořčíku pomáhá snižovat příznaky únavy u osob s nízkou hladinou tohoto minerálu. Soustřeďte se však na příjem citrátu, hořčíku nebo glycinátu hořečnatého, naopak se vyhněte oxidu hořečnatému, který může dráždit zažívací trakt.

Sibiřský ženšen

Eleuthero (Eleutherococcus senticosus nebo Acanthopanax senticosus), také známý jako sibiřský ženšen, by ve vaší domácí výbavě rozhodně chybět neměl. Studie ukazují, že eleuthero zlepšuje myšlení a paměť, stejně jako fyzickou vytrvalost.

Koenzym Q10

Tato životně důležitá látka, kterou mnozí mají spojenou s působením proti stárnutí, se podílí na produkci buněčné energie v celém těle. Napájí svaly, jako je srdce a kosterní svaly, které potřebujete při cvičení a fitness. V podstatě dokáže zabezpečit energií každou buňku těla. Že koenzym Q10 pravděpodobně nepotřebujete? Jestli vás únava nedohnala teď, za pár let může být všechno jinak. Množství tohoto koenzymu se s věkem rapidně snižuje.

Indický ženšen

Ashwagandha neboli indický ženšen je ajurvédská bylina oceněná za schopnost pomoci tělu vypořádat se se stresem. Ashwagandha navrací sílu ve všech oblastech zdraví, což potvrdily výsledky více než dvou set odborných studií.

Housenice čínská

Cordyceps sinensis, tradiční čínská léčivá houba, taktéž bojuje proti únavě a zvyšuje energetickou hladinu. Zároveň velmi silně podporuje imunitní systém. U nás v Česku je k mání i v kapslích.

Zdroj: názory autora, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat