Prostreno.cz

Naložte si pořádnou porci zdraví s nakládanou okurkou

Máte trable se zažíváním či slabou imunitou? Dejte si kyselé okurky. Ty zároveň fungují jako spolehlivé antidepresivum, zatímco regulují krevní tlak, urychlují spalování kalorií a zlepšují zrak. Ovšem pozor, blahodárný vliv mají také na kosti a zuby!

Okurky zalité sladkokyselým nálevem jsou v české, polské, slovenské i ruské kuchyni hodně rozšířené. A je jasné, z jakých důvodů! Výborné bývají k masům i pečeným nebo vařeným bramborám. Rozumějí si také s těstovinami a hrachovou kaší, přičemž dokážou pozvednout chuť omáček. Jenže pozor, tenhle poklad ve sklenici přichází s mnoha výhodami, o kterých mnozí vůbec netuší.

Oprava nefungujícího trávení

Poslední dobou se probiotika čím dál častěji dostávají do středu zájmů odborníků i výživových poradců. Mluví se zejména o jejich příznivém vlivu na zažívání, imunitu a produkci některých hormonů, proto by se na jejich příjem měl zaměřit každý. Kde probiotika neboli „hodné bakterie“ hledat? Bohatým zdrojem jsou právě malí zelenáči ponoření v láku! Onen roztok, jenž vzniká procesem fermentace, vyváží bakterie v celém trávicím systému, čímž pochopitelně zlepší jeho funkce.

Hodně neobvyklý prášek na nervy

Jste často pod tlakem, býváte nervózní a bohužel se vám nevyhýbají ani depresivní stavy? O důvod víc, proč mít v domácích zásobách kyselé okurky. Poznatky studie uskutečněné na americké College of William & Mary, což je veřejná výzkumná univerzita ve Williamsburgu, naznačují, že konzumace kvašených potravin stimuluje tvorbu serotoninu, tedy hormonu odpovědnému za vaše nálady. Poměrně překvapivý psychický doping, viďte? Každopádně si za ním experti stojí s tím, že pro uživatele antidepresiv se možná otevírá nová přírodní metoda léčby chmurných stavů.

Studnice cenných látek, které vaše tělo přivítá

Jste z „vedlejších účinků“ nakladaček překvapení? Vězte, že uvedenými benefity to zdaleka nekončí. Jak samotná zelenina, tak i nálev, do něhož se přidává nejrůznější koření, obsahuje spoustu živin. Jmenovitě vitamin A, který ocení oči i pokožka. Dále pak vitamin C potřebný pro obranyschopnost, a pozor, i vitamin K klíčový pro srážlivost krve. Nechybí ani draslík, jenž bývá spojován s regulací krevního tlaku, čímž předchází kardiovaskulárním chorobám. Tato nakyslá „příloha“ vám dodá také vápník, s nímž zase patřičně naloží kosti a zuby.

Dietní zlepšovák. A účinný!

Hubnete? Pak si sterilovaný produkt můžete dopřávat naprosto bez výčitek. Okurky mají nízkou energetickou hodnotu, protože obsahují 96 % vody. Načerpáte z nich také vitamin F, který odborníci považují za urychlovače spalování kalorií. Takže ano, jde vlastně o chutný zeštíhlující triumf, jenž navíc pomáhá regenerovat svaly po cvičení.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.fermentationtips.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat