Prostreno.cz

Správný výběr pečiva

Na trhu je široká nabídka různých druhů pečiva. Které z nich si ale vybrat? Odborníci se shodují, že pro náš organismus mají největší přínos výrobky z celozrnné mouky, tedy celozrnné pečivo, v němž je obsaženo více zdraví prospěšných látek. Pro malé děti zhruba do deseti let je ovšem vhodnější pečivo bílé, protože jejich organismus by se nedokázal vypořádat s tak velkým množstvím vlákniny, kterou celozrnné výrobky obsahují.

Mezi spotřebiteli u nás stále vedou klasické pekařské výrobky – tradiční chléb a rohlíky. Mnoho z nás však s ohledem na zdravý životní styl začíná dávat přednost pečivu z celozrnné mouky před bílým pečivem.

Víte, že…

... chléb je coby zdravá a biologicky hodnotná potravina nedílnou součástí racionální výživy.
... chléb tvoří pomyslnou základnu výživové pyramidy.
... chléb je významným zdrojem energie a živin, především bílkovin, vitaminů řady B, železa, vápníku a vlákniny.
... význam chleba v české historii dokládá starý slovanský zvyk vítat hosty chlebem a solí.
... v pečivu se také nachází množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny jejich podíl závisí na tom, zda se jedná o pečivo světlé (z bílé mouky) či tmavé (celozrnné).
... chléb obsahuje snadno využitelné sacharidy, a tudíž je významným zdrojem energie.

Chléb je český grunt

Chléb je jednou ze základních potravin i zdrojů energie. Každá země má svůj vlastní, specifický chléb a stejně je tomu i v případě České republiky. Tradiční český chléb je jedinečný nejen typickou chutí, ale především svou výživovou hodnotou a nezastupitelností v našem jídelníčku," říká Ing. Luboš Suchý, manažer kvality SPAR ČOS.

Jak v obchodě vybrat správný chléb?

Při nákupu chleba je třeba dát pozor především na jeho dostatečnou propečenost, střídka má být přiměřeně pórovitá a pružná. Pokud tomu tak je, chléb se okamžitě po zmáčknutí vrátí do původního stavu. Správně upečený chléb je pravidelně formovaný a pěkně klenutý s čistou kůrkou zlatohnědé barvy. Chuť a vůně chleba má být typicky „chlebová“, aromatická po použitých surovinách.

Druhy pečiva

  • Chléb je základní potravinou. Při jeho přípravě je použita mouka, voda, kvas, případně droždí. Zpravidla se do chleba přidává jedlá sůl a kmín. Chléb má hmotnost minimálně 400 g (vyjma krájeného) a peče se ve tvaru veky, bochníku nebo ve formě.
  • Vícezrnné pečivo obsahuje v těstě minimálně 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito, případně luštěniny nebo olejniny.
  • Celozrnné pečivo musí podle zákona o potravinách a příslušné vyhlášky obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Celozrnné pečivo je proto bohaté na minerály, vitaminy, vlákninu a esenciální mastné kyseliny.
  • Běžné pečivo obsahuje pšeničnou nebo žitnou mouku, přísady a přídatné látky. Obsah tuku je nižší než 8,2 %, cukru je méně než 5 % vzhledem k hmotnosti použité mouky.
  • Toustový chléb je vhodný k přípravě svačinových sendvičů a k další tepelné úpravě.
  • Speciální pečivo obsahuje kromě pšeničné a žitné mouky další složku, jako obiloviny, olejniny, luštěniny nebo brambory, a to v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků (mouk).
  • Jemné pečivo jsou pekařské výrobky, při jejichž výrobě bylo použito alespoň 8,2 % tuku nebo více než 5 % cukru na množství použité mouky.
  • Trvanlivé pečivo má prodlouženou trvanlivost snížením obsahu vody na nejvýše 10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16 %. Trvanlivé pečivo může být plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené.
  • Dopek (bake off) jsou předpřipravené (předpečené, případně předkynuté) vytvarované pekařské výrobky, následně zmrazené, určené k dalšímu tepelnému zpracování.




Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat