Prostreno.cz

Bylinky a koření snižující vysoký krevní tlak

Trápí vás vysoký krevní tlak? Ještě než se vydáte do lékařské ordinace, začněte u svého jídelníčku. Hodně totiž záleží, co si dáte na svůj talíř!

Vysoký krevní tlak se rozděluje na dva typy – primární hypertenze a sekundární hypertenze. Příčina té primární není jasná, i když se stává, že se zhoršuje vinou určitých faktorů, jako je špatná strava, kouření nebo sedavý životní styl.

Sekundární hypertenze na druhé straně vede k rychlejšímu a intenzivnějšímu zvýšení krevního tlaku, které vědci spojují s určitými léky a zdravotními stavy, včetně problémů s ledvinami a štítnou žlázou, konzumací drog a alkoholu či užíváním antikoncepčních pilulek. Vysoký krevní tlak je vážným zdravotním problémem, který by měl být zmírněn nebo řešen správným způsobem.

Nadměrné napětí nebo stres v tepnách a cévách způsobuje poruchu v těchto tkáních, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a dalších komplikací. Zatímco se důrazně doporučuje zdravý životní styl a dietní změny, existuje také množství bylinných léků, nápojů a koření, jež mohou snižovat vysoký krevní tlak, a to díky svým protizánětlivým, anxiolytickým, sedativním a antioxidačním vlastnostem.

Hloh

Jako starodávný čínský lék je hloh známý coby protizánětlivá bylinka chránící srdce. Hloh je schopen zlepšit oběh, snížit krevní tlak a riziko vzniku krevních sraženin. Působí proti infarktu a mrtvici. Nejčastěji je přitom užívaný v čajové formě, i když jsou k dispozici také tablety a tobolky, které lze zakoupit v ochodech se zdravou výživou.

Zelený čaj

Díky antioxidantům a fenolickým sloučeninám je zelený čaj vynikající protizánětlivou látkou léčící jakékoli poškození, které způsobuje hypertenze. Výzkum ukazuje, že pravidelné popíjení zeleného čaje může snížit riziko tohoto onemocnění až o 50 %.

Kardamom

Kardamom neboli populární asijské koření bylo studováno ve vztahu k hypertenzi, načež se zjistilo, že častější podávání snižuje krevní tlak a riziko kardiovaskulárních komplikací. Koření je také spojeno s nižšími úrovněmi stresu a deprese, což může být jeden z faktorů, který stojí za hypertenzí.

Bazalka

S významnými hladinami kyseliny ursolové a eugenolu je bazalka schopna snížit příznaky hypertenze a podpořit klid těla a mysli, takže je jednou z nejlepších bylin pro vysoký krevní tlak.

Česnek

Aktivní složky v česneku se také mohou postarat o snížení hladiny krevního tlaku a celkového cholesterolu. Obecně posiluje celý kardiovaskulární systém.

Kurkuma

Kurkuma má aktivní složku – kurkumin, který má pozitivní účinky na tělo. Jeden příklad za všechny? Inhibuje angiotensinové receptory ve vaskulárním systému, čímž zabraňuje stahování krevních cév a tepen. Přispívá tak k uvolnění srdeční zátěže. Jako známá vazodilatační a stimulující látka se projevuje i ginkgo biloba, celerová semena a skořice. Vysoký krevní tlak nemá šanci!

Zdroj: názory autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210006/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat