Prostreno.cz

Zdroje vitaminu C dostupné po celý rok

Po vitaminu C je v měsících únoru a březnu docela poptávka. Nachlazení a chřipky totiž nechodí po horách, ale po lidech. Znáte všechny báječné zdroje vitaminu C, které jsou dostupné po celý rok? V obchodě si můžete dlouze vybírat, kterému dáte přednost!

Chcete-li v této sezoně podpořit zdravý imunitní systém, ujistěte se, že vaše strava obsahuje dostatek přírodního vitaminu C. Tento silný antioxidant hraje hlavní roli při opravě a regeneraci tkání, pomáhá chránit buňky v celém těle a může podporovat odolnost organismu. Kde ho hledat? Tyhle zdroje jsou dostupné po celý rok.

Brokolice

Brokolice je jedlá rostlina druhu brukev zelná, která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Konzumace brokolice podporuje látkovou výměnu a posiluje obranyschopnost. Tak si připravte polévku, brokolici zapečte, ochutnejte nákyp, karbanátky, nebo se trochu odvažte se špaldovými kroupami s brokolicí.

Ananasový meloun (Cantaloupe)

Naoranžovělá dužina je velmi sladká a také aromatická. V kuchyni se tento meloun nejčastěji konzumuje bez další úpravy. Dále se používá v salátech anebo jako součást zmrzliny.

Papája

Papáju můžete jíst čerstvou, v koktejlech, šťávách, zmrzlinách, dezertech, sladkostech a salátech, hodí se na kompoty a džemy. Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3 a C, vápník a železo. I ona vašemu zdraví nesmírně prospěje. Papája se hodí do salátů, ale dá se také plnit – například jablkem nebo melounem.

Kapusta

Všechny druhy kapusty jsou bohaté na vlákninu, udržují tak v příznivém stavu trávicí systém. Kapusta obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitaminy E a K. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová. Dušená nemá konkurenci, ovšem takové bramborové noky s kapustou patří mezi špičku.

Kiwi

Nepečený dort, džem, salát, žemlovka či ovocné carpaccio. Kiwi se zkrátka neztratí. A co se týče vitaminu C, tak jeho obsah v kiwi je v porovnání s citrony a pomeranči téměř dvojnásobný.

Květák

Která zelenina obsahuje více vitaminu C než citrusy? Květák! Klasika, která se nikdy neomrzí, je smažený květák a krémová květáková polévka či květákový mozeček. Květák se však hodí i k zapékání a skvěle chutná i ve špagetách.

Červené papriky

Červená paprika také patří mezi dobré zdroje vitaminů. Salát z ní připravený obohatí váš jídelní stůl, stejně jako pečená paprika s česnekem a sýrem. Tyhle červené krásky jsou zároveň důležitou zásobárnou vitaminu A (karotenu) a céčka. A které další potraviny jsou bohaté na nesmírně důležitý vitamin C? Ananas a růžový grapefruit.

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat