Prostreno.cz

Přirozené snížení hladiny triglyceridů

Snídáte ovesné vločky? Možná byste měli vědět, že jejich konzumace omezuje množství tukových částic v krvi, což vás může ochránit před mrtvicí, infarktem i diabetem. Stejný „efekt“ má také špenát nebo česnek!

„Dobrý“ cholesterol, „špatný“ cholesterol, mastné kyseliny a triglyceridy. Tohle všechno jsou tuky, které vám kolují v těle, přičemž každý z nich má trochu jinou funkci. Dnes se zaměříme na ty poslední z uvedených, neboť se jim podle lékařů nevěnuje taková pozornost, jaká by měla. K čemu vlastně slouží a proč je důležité mít je pod kontrolou?

Všeho moc škodí? Přesně tak!

Triglyceridy dodávají energii a uchovávají ji pro chvíli, kdy se z nějakého důvodu sníží její příjem. Úplně konkrétně se jedná o tukové zásoby v podobě nenáviděných faldíků, které jsou v okamžiku, kdy organismus začne strádat, krví přenášeny ke svalům a dalším orgánům. Dokud je úroveň těchto zprostředkovatelů „hnací síly“ v únosné rovině, je všechno v pořádku. Pořádný problém ovšem nastává, když se jejich koncentrace zvětšuje a zvětšuje, za což v první řadě může nevhodný jídelníček a nedostatek pohybu. Co člověku hrozí?

Od studených nohou až po infarkt

Odborníci jsou na základě mnoha nezávislých studií přesvědčení, že narůstající úroveň triglyceridů je rizikovým faktorem pro zvýšený cholesterol, kornatění tepen, hypertenzi i rozvoj diabetu 2. stupně. To samozřejmě přináší další komplikace, kupříkladu poruchy ledvin a zhoršené prokrvování končetin. Jenže pozor, negativně odrazit se to může i na pravděpodobnosti infarktu a mrtvice! Zkrátka a dobře, je jasné, že hladinu jmenovaných tuků bychom si měli patřičně pohlídat. Když už jsme u toho, jaké potraviny ji dokáží o něco snížit?

Ovesné vločky jako bezva snídaně

Že miska „ovsa“ je dobrá jenom pro diáře? Co vás nemá, tento obilný výrobek by měli podle americké lékařky Brendy Davy, která působí na Coloradské státní univerzitě, jíst úplně všichni. Výzkum této zdravotnice totiž prokázal, že pravidelná konzumace ovesných vloček normalizuje hladinu cholesterolu i triglyceridů, čímž prospívá kardiovaskulárnímu systému. Jak je to možné? Za vším hledejte jejich vysoký obsah vlákniny.

Česnek, lidová klasika

Pokud se situací potřebujete nějak „zahýbat“, soustřeďte se na česnek. Toto oblíbené a generacemi používané kuchyňské ochucovadlo vám s tím mile rádo pomůže. Jen tak meziřečí, česnek je známý také tím, že předchází vzniku krevních sraženin a chrání tělo před infekcemi, zatímco tlumí symptomy revmatismu.

Špenát je sázkou na jistotu

Není novinkou, že tenhle „zelenáč“ zachovává optimální srdeční rytmus, podporuje funkce štítné žlázy a chrání před rakovinou. Co ale možná nevíte, je to, že díky nutričně vyváženému složení zároveň omezuje úroveň triglyceridů. A teď zapátrejte v paměti, kdy jste si tuhle listovou zeleninu dopřáli naposledy?

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat