Prostreno.cz

Na zahrádce by rozhodně neměl chybět multifunkční kostival

Už máte v pohotovosti holínky a gumové rukavice? Jakmile počasí dovolí, zasejte semena kostivalu. Přijde vám k dobru při špatném tlaku i krevním oběhu. S jeho pomocí ovšem lze vyzrát také na alergii, křečové žíly nebo bércové vředy!

Zima už zatroubila na ústup, takže zahrádkáři mají plné ruce práce. I vy přemýšlíte o tom, jaké rostliny budete letos pěstovat? Minimálně za zvážení stojí kostival lékařský. O tom, že je tento zázrak hodně užitečnou bylinkou, svědčí už jeho druhové jméno. A není vůbec náročný!

Pozor, začínáme

Co byste měli vědět, než se pustíte do práce? Semena kostivalu se sázejí brzy na jaře do pařeniště. Zhruba po měsíci se malé sazeničky mohou přemístit do zahrady, přičemž vhodným „bydlištěm“ je pak slunné nebo mírně zastíněné místo. Léčivka, jež umí udělat i parádu, potřebuje vlhkou humózní půdu bohatou na živiny, kvete od května do srpna, a můžete ji množit dle libosti. K čemu všemu se vám bude hodit? Málo toho není.

Medikament, který své uplatnění najde vždycky

Kostival je báječným protizánětlivým prostředkem, který se vřele doporučuje na revmatismus, bércové vředy i otoky kloubů. Platí za spolehlivé řešení puchýřů, kožních vyrážek a dalších svědivých neduhů, zatímco urychluje hojení a zlepšuje vzhled jizev. Rovněž se využívá při zlomeninách nebo poraněních kloubů. Všestrannost tohoto přírodního zázraku potvrzuje fakt, že přispívá také k regulaci tlaku, zatímco pomáhá při plicních obtížích, zlepšuje krevní tlak a mírní projevy alergie i astmatu. Pokud si myslíte, že tím je výčet jeho pozitiv u konce, jste na omylu.

Úleva nejen od křečových žil

Přítel do nepohody, jemuž se někdy říká medunice, černý kořen nebo volský jazyk, pomůže i tehdy, trápí-li vás suchá pokožka. Ale pozor, mnozí si nemohou vynachválit, že efektivně bojuje i proti zánětům žil a křečovým žilám! Jak si z něj vyrobit domácí mast, před níž uvedené nešvary berou pomyslné nohy na ramena? Žádnou vědu v tom nehledejte, stačí se držet tohoto manuálu.

Recept na kouzelnou medicínu

Omyté kořeny kostivalu jemně nasekejte, krátce upražte na sádle a nechte takto stát do druhého dne. Následně znovu ohřejte a přes tenké plátno sceďte, zbytek prolisujte. Směsí pak naplňte menší uzavíratelné nádoby. Nutno dodat, že takto připravené mazadlo byste měli uchovávat v chladu. Dobré je, že s touto masí můžete bez obav ošetřovat i povrchová poranění vašeho domácího mazlíčka, kterému se po něm rychle uleví.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9777662/, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat