Prostreno.cz

Tymián podpoří růst vlasů

Tymián byl používán starými kulturami v chrámech a během pohřebních rituálů. Popularitu získal i jako léčivá bylinka. Používáte ho na vlasy? Jestli ne, tak to byste co nejrychleji měli začít!

Tymián (Thymus vulgaris) je bylina, která se často používá k aromatizaci masa, mořských plodů a zeleninových pokrmů. Bývá označován za velmi silné přírodní antibiotikum, které si poradí se zápachem z úst, bolestí v krku, kolikami u kojenců, artritidou, špatným trávením, průjmem, kožními poruchami, záněty hrtanu či angínou. Tymián je také používán ke stimulaci chuti k jídlu. A dál?

Léčivá voda s opojnou vůní

Existují i předběžné důkazy, že konzumace tymiánu spolu s dalšími bylinami může pomoci zmírnit kašel u pacientů s infekcemi horních cest dýchacích nebo s častými nachlazeními. Některé studie také ukazují, že bylinné kombinace, které zahrnují tymián, zmírňují příznaky bronchitidy. V neposlední řadě je slušné uvést, že tymián také stimuluje růst vlasů. Jistá klinická studie potvrdila, že olejíček z levandule, tymiánu, rozmarýnu a cedrového dřeva dokáže urychlit růst koruny krásy. Ve spojení se samotnou rozmarýnou zase zbavuje nadměrné mastnoty a lupů. Ostatně, takovou ozdravnou vodu si přitom můžete připravit i u sebe doma.

Výživa pro vlasy

Potřebujete tři polévkové lžíce čerstvého tymiánu, stejné množství rozmarýny a vychladlou převařenou vodu. Rostliny namočte přes noc do vody a druhý den přiveďte k varu. Odstavte, nechte 20 minut louhovat a sceďte. Roztok vmasírujte do pokožky po umytí hlavy. (Vlasová voda vydrží v uzavřené nádobě do příštího mytí, pokud ji však necháte v lednici.) Nutno dodat, že vodičku je nutné aplikovat aspoň tři měsíce, aby ozdravná kúra byla maximálně účinná. V případě, že toužíte spíš po stimulaci růsti vlasů, využijte odvar k oplachům a masáži vaší kštice.

Možné nežádoucí účinky

Tymián aplikovaný lokálně může způsobit podráždění kůže a někteří lidé po jeho konzumaci hlásí žaludeční nepohodlí. Obecně se však udává, že alergické reakce na tymián jsou vzácné, nicméně občas se skutečně objevují. A je to s různými odrůdami? Existuje mnoho druhů, včetně citrónového tymiánu, úzkoprsého francouzského tymiánu a širokolistého anglického tymiánu. Odrůda, kterou nejčastěji vidíte na trhu či v obchodě, se nazývá Thymus vulgaris.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat