Prostreno.cz

Jídelníček, kterým snížíte riziko osteoporózy

Nejen svaly, na jejichž zpevnění v posilovně tak intenzivně pracujete, si zaslouží vaši plnou pozornost. Co takové kosti? Jejich kondice se dá podstatně vylepšit konzumací chřestu, tofu nebo žampionů!

Osteoporóza je obávanou chorobou, která se projevuje řídnutím kostní tkáně, čímž se výrazně zvyšuje náchylnost k různým a bolestivým zlomeninám. Lze se tomu nějak vyhnout? Experti se netají názorem, že alfou i omegou prevence je pravidelný pohyb a vhodný jídelníček. A právě na ten se dnes zaměříme! Které potraviny kostem náramně prospívají?

Chřest, toho není nikdy dost

Některé prameny se zmiňují o tom, že stopy chřestu sahají až do dávné minulosti, přesněji do doby starověkého Egypta. Že si na něm tedy rádi pochutnávali již naši předci, o tom historici nemají sebemenších pochyb. Odkud se tato rostlina vzala? To je dodnes velkou záhadou! Jisté ovšem je, že tenhle lahodný „dáreček“ obsahuje neskromné množství vitaminu K, který je naprosto nezbytný pro správnou absorpci vápníku, přítele silných kostí.

Žampiony? Ty si dávejte častěji

„Bílým houbám“ rozhodně nelze odepřít, že platí za zásobárnu vitaminu D. Dlouhodobý nedostatek „déčka“ si lékaři spojují s četnými zdravotními komplikacemi, včetně rozvoje osteoporózy. Takový žampion je ale také strůjcem dobré nálady. To jste věděli? Je prokázáno, že jeho „požití“ v mozku zvyšuje hladinu serotoninu, tedy hormonu štěstí.

Tofu neocení jenom vegetariáni

Chcete-li se vyhnout zmíněnému onemocnění, jež přeje frakturám, pak je nutné soustředit se na bílkoviny, díky kterým jsou kosti pružné. Jejich bohatým zdrojem je kupříkladu tofu, ze kterého však plynou i další zajímavé přednosti. Odborníci produkt ze sójového mléka vychvalují do nebes, protože prospívá mozkovým funkcím a funguje jako prevence depresí. Jeho složení rovněž pomáhá zmírnit bolest při menstruaci a snižuje hladinu tuků v játrech, přičemž normalizuje úroveň rozbouřených hormonů.

Kapusta je dobrá nejen na stres

Výživový profil kapusty? Radost pohledět i ochutnat. Tenhle „zelenáč“ nabízí spoustu vápníku, který je pro zdraví kostí zásadní. Dále vám poskytne měď, což je živina nepostradatelná pro metabolické funkce. Napěchován je také manganem, jenž přispívá k regulaci krevního cukru. To ale pořád není všechno, neboť kapusta vykazuje i vysoký podíl hořčíku. No a? Závěry australského výzkumu publikované v časopise Australian and New Zealand Journal of Psychiatry sdělují, že tento minerál snižuje hladiny stresových hormonů. Neříkejte, že se vám „uklidňující prostředek“ vůbec nehodí!

Zdroj: www.wikipedia.org, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat