Prostreno.cz

Léky proti bolesti zvyšují riziko srdečních zástav

Vzít si prášek, když něco zabolí? To je běžná praxe, nad kterou se mnozí nijak zvlášť nepozastavují. Ale rozhodně by měli! Právě takové řešení problému prý může člověka ohrozit i na životě. Jako vážně?

Máte ve zvyku řešit bolístky farmaceutickými medikamenty? Je fakt, že taková migréna, otoky nebo nepříjemné trable s pohybovým aparátem mohou jednomu pěkně „zatopit“. Na druhou stranu, první pomoc v podobě protizánětlivých prášků známých pod zkratkou NSAID ovšem není tak docela nevinná, neboť přináší vedlejší účinky. Konkrétně se mluví o pálení žáhy, žaludečních vředech, vysokém krevním tlaku, alergiích či jaterních poruchách. Tím ale výčet hrozeb nekončí. Tabletky, na něž v krizi sází většina lidí, prý mohou i zabíjet!

Řešení problému, které si nechte raději ujít

Poznatky výzkumu zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal hodně šokují. Vyplývá z nich totiž, že běžná medicína proti bolesti, kterou každá lékárna vydává ochotně i bez předpisu, souvisí s vážnými srdečními problémy. Připadá vám to jako zcela nepravděpodobná informace? Jste přesvědčení o tom, že se v tomhle vědci prostě museli splést? Pak vám následující řádky na klidu rozhodně nepřidají.

Smrtelný koktejl, co je snadno k dispozici?

Speciálně sestavený tým složený z předních evropských expertů do své rozsáhlé studie zahrnul celkem 450 tisíc osob z Velké Británie, Finska i Skotska. Když se odborníci zaměřili na zdravotní stav, stravovací návyky i životní styl respondentů, přičemž je zajímala také spotřeba výše zmíněných léků, dospěli k jednoznačnému názoru. Podle nich většina těchto nabízených prostředků zvyšuje riziko srdečních záchvatů o celých 50 %!

„Lidé by měli užívat protizánětlivé léky proti bolesti pouze v případech, kdy je to opravdu nezbytné. Rozhodně bych je nedoporučovala osobám, které v minulosti měly nějaké potíže s kardiovaskulárním systémem. Fakt, že tyto drogy můžete snadno koupit, zdaleka ještě neznamená, že jsou pro vás bezpečné,“ varuje spoluautorka studie a zároveň kardioložka působící v kodaňské univerzitní nemocnici Anne Vinggaard Christensen. Tak z toho mrazí, viďte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat