Prostreno.cz

Rychlá krása díky levné červené řepě

Toužíte po omlazení celého vašeho organismu, které může být s přicházejícím jarem opravdu velkým přínosem? Vyzkoušejte léčivé účinky červené řepy. Díky ní můžete být i hezčí!

Červená řepa salátová (Beta vulgaris) pochází z oblasti Středomoří, kde se kořeny tehdejší divoké řepy začaly jíst již 800 let př. n. l. a řepné listy se používaly jako léčivá bylina. Její léčivé účinky objevili již staří Římané. Postupně se červená řepa rozšířila do celé Evropy, Asie a Severní Ameriky, kde se běžně používá na přípravu zdravých salátů, příloh nebo jako samostatný pokrm. Jak to, že díky ní můžete zkrásnět?

Omlazující účinky

Červená řepa obsahuje některé důležité prvky, jako je draslík, vápník, hořčík, křemík, fosfor, zinek, železo, měď, vitaminy skupiny B a C či kyselina listová. Také se může pochlubit rozpustnou vlákninou zvanou pektin, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zároveň příznivě ovlivňuje tvorbu inzulínu, což zvýrazňuje její protisklerotické účinky. Pektin navíc na sebe dokáže vázat těžké kovy a radioaktivní látky, čímž tělo chrání před jejich zhoubným vlivem.

Kyselina listová je zase účinným antioxidantem. Zajišťuje správnou funkci kardiovaskulárního systému a obnovu všech tkání v těle. Vysoký obsah křemíku, který se všeobecně považuje za minerál krásy, působí blahodárně na pokožku, vlasy a nehty. Zvyšuje jejich pevnost. Křemík společně s kyselinou listovou doslova omlazují celý organismus.

Léčivé vlastnosti

Červená řepa je lehce stravitelná, dobře se uplatňuje při redukčních dietách. Působí očistně a regeneračně na orgány trávicího traktu, podporuje funkci žaludku, jater i žlučníku. Pomáhá při detoxikaci tenkého a tlustého střeva, zabraňuje zácpě. Má také močopudný účinek, efektivně čistí ledviny vylučováním přebytečných solí z těla. V přírodním léčení ji lze využít při anémii, demineralizaci organismu, chřipce, proti zánětu jater, ale i nervů. Má výrazné protichřipkové účinky, posiluje imunitu. Velmi se u ní cení látka zvaná betain.

Ta je mimořádně zdraví prospěšná, působí proti kornatění cév a má preventivní i léčebné účinky na srdečně-cévní systém. Zlepšuje okysličení důležitých orgánů, jako jsou srdce, mozek a ledviny a tím dochází k léčbě vysokého krevního tlaku. Dále je červená řepa velmi účinná při revmatických onemocněních a dně, neboť pomáhá z těla odplavit nahromaděnou kyselinu močovou.

Využití v kuchyni

Červená řepa se v organismu chová zásaditě. Navíc je její odkyselující účinek nezávislý na kuchyňské úpravě. Převážně se konzumuje vařená, ale nejlepší je syrová. Obsahuje však menší množství kyseliny šťavelové, proto není vhodná konzumace většího množství. Zdraví prospěšná je denní dávka do 150 g, ve formě šťávy 50–100 ml denně. Používá se nejčastěji strouhaná do zeleninových salátů a jako příloha hlavních pokrmů. Tvoří základ chutného jídla pod názvem boršč, známého především na Ukrajině.

Dá se velmi dobře pěstovat na zahrádkách přímým výsevem na záhon již od května do června. Potřebuje dostatek vláhy, jinak není náročná. Pravidelným zařazením červené řepy do svého jídelníčku jistě prospějete svému vzhledu i zdraví.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat