Prostreno.cz

Co si počít s připálenými hrnci

Jste uprostřed vaření a najednou se ozve autoalarm, nebo se v sousedství strhne rvačka. Zadíváte se a výsledkem je připálený hrnec. Naštěstí se neděje nic moc dramatického. Tento problém je řešitelný bez chemikálií i stresu. V nouzi použijte ocet, jedlou sodu nebo olej!

Každému se někdy stane, že něco připálí. Hrnec necháváte odmočit a ihned saháte po drátěnce? Taky řešení, ovšem ne jediné. Pokud je na dně pánve pouze tenká vrstva spáleného jídla, připravte roztok horké mýdlové vody (vynikající je strouhané jádrové mýdlo) a nechte přes noc působit. Ráno umyjte obvyklým způsobem.

Nalít a vyvařit?

V závislosti na tom, jak špatná je situace, možná budete muset připravit pastu, která nečistoty obrousí. K tomu se hodí jedlá soda smíchaná s vodou. (Jedlá soda se však nehodí na smalt, stejně jako kyselina citronová nebo ocet.) Místo vody můžete použít i olej, zejména pokud jste spálili litinovou pánev. Nalijte do hrnce nebo pánve asi centimetrovou vrstvu potravinového oleje tak, aby byly všechny spálené části ponořeny. Olej zahřívejte, dokud na povrchu neuvidíte malé bublinky.

Pak nádobí zakryjte poklicí, prkénkem nebo jiným kusem nádobí podobné velikosti a nechte olej zchladnout. Následně použijte dřevěnou lžíci či vařečku a jemně seškrábněte to, co jde snadno odloupnout.

Na nerez jedině ocet

Přebytečný olej otřete papírovou utěrkou a pak svoji pozornost obraťte směrem k nějakému jemnému brusnému prostředku, například k již uvedené jedlé sodě. Tato metoda je pravděpodobně nejvhodnější u mírně připálených pánví. Funguje i s octem a vodou. (Opět stačí vyvařit.) Ostatně, ocet je vhodný k čištění nerezové oceli a hliníku. Někdy zabere i pouhé nalití do nádoby, ve které 2 až 3 hodiny působí. A co ty vážnější případy? I pro ně existuje řešení.

Smíchejte dva nebo tři šálky vody buď s jedlou sodou a bílým octem nebo saponátem na mytí nádobí a peroxidem vodíku. Vybranou směs nalijte na nádobí a zahřejte na maximální teplotu. Po třech nebo čtyřech minutách teplotu snižte a opět sáhněte po dřevěné lžíci nebo vařečce, dokud se připáleniny neuvolní. Všechny metody jsou účinné u většiny typů nádobí, nicméně vždy zkontrolujte pokyny výrobce a použijte zdravý rozum.

Zdroj: názory autora, www.housekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat