Prostreno.cz

Potraviny pro zdraví očí

Správným jídelníčkem k prevenci nejrůznějších zrakových obtíží? Přesně tak to funguje. Proto si udělejte pořádné zásoby špenátu, mrkve, papriky, citronů a slunečnicových semínek. Nezapomeňte ani na mango či mandle!

Chcete udělat maximum pro to, abyste se v budoucnu vyhnuli nošení brýlí nebo kontaktních čoček? Pak byste měli dbát hlavně o správnou výživu. Tedy alespoň takhle to naznačilo hned několik na sobě nezávislých studií s průkaznými daty. Odborníci se na jejich základě netají názorem, že adekvátní příjem antioxidantů podstatně snižuje riziko makulární degenerace, zatímco předchází vzniku šedého zákalu a omezuje pravděpodobnost očních onemocnění. Na které potraviny byste se tedy pro dobro svého zraku měli soustředit? Tyhle v obchodě nenechávejte bez povšimnutí…

Špenát, mrkev, batáta? Svatá trojice

Co mají uvedené přírodní poklady společného? To je snadné, platí za skutečně bohatý zdroj antioxidačního vitaminu A. O něm je známo, že je nesmírně důležitý pro správné fungování sítnice. Jeho vlivem se oči také snáze přizpůsobují různým světelným podmínkám. Možná vás bude zajímat také to, že „áčko“ zároveň zvyšuje průtok krve, čímž napomáhá k lepší hydrataci pleti. Podílí se ovšem i na regeneraci kožních tkání, což vzhled samozřejmě ovlivňuje jenom příznivě. Kromě špenátu, mrkve a batátů ho načerpáte i z hovězích jater, vajec, manga či dýně.

Vsaďte na papriku a citron. Tím nic nezkazíte

Dalším potřebným antioxidantem, který zase filtruje škodlivé UV záření a odvrací útoky nežádoucích volných radikálů, je vitamin C. Zahrňte tedy do stravy více citrusových plodů, červených paprik, kapusty nebo brokolice. Tím si také posílíte imunitu, zvýšíte odolnost vůči stresu a zlepšíte fyzickou výkonnost. Ano, tohle všechno má „céčko“ pod palcem! Stejně jako to, že zabraňuje třepení vlasů a nehtů.

Mandle a slunečnicová semínka? To je základ

Máte v povědomí vitamin E jako složku mnoha kosmetických produktů? Je pravdou, že tenhle přítel zpomaluje biologické stárnutí, ovšem uplatní se i v „jiném oboru“. Podle odborníků může posloužit jako vynikající prevence šedého zákalu a dokonce i slepoty. Kde ho hledat? „Éčko“ je obsaženo například v mandlích, burských a piniových oříšcích, sušených meruňkách a slunečnicových semínkách.

Zdroj: www.medlineplus.gov/eyecare.html, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat