Prostreno.cz

Ponocování přispívá k přibývání na váze

Už pár nocí jste se pořádně nevyspali? V tom případě byste měli počítat s kily navíc, protože si tak zaděláváte na hormonální nerovnováhu, která ovlivňuje vaše pocity hladu. Zpomaluje se vám také metabolismus!

Že kvalitní spánek je pro celkové zdraví i psychickou pohodu klíčový, to je zřejmě zbytečné připomínat. Ostatně, o rizicích spojených s jeho absencí se ve vědecké sféře vyprávějí hororové scénáře, jež zahrnují zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob i depresí. Mluví se ovšem také o náchylnosti k cukrovce, chronických bolestech, migrénách či větší pravděpodobnosti rakoviny. Co vy, spíte doporučovaných osm hodin? Pokud ne, neriskujete jenom zdraví. I vaše fitness příprava na plavkovou sezonu je odsouzena k záhubě! Jak to?

Kdo moc bdí, ten tloustne?

Švédský lékař Christian Benedict, jehož působištěm je Uppsalská univerzita, nedávno provedl zajímavý výzkum. „Pyžamový specialista“ se v něm zaměřil na to, jak spánková deprivace ovlivňuje metabolismus člověka (1). Oslovil tedy několik desítek lidí, přičemž polovina si dopřávala dlouhý a ničím nerušený noční odpočinek, zbytek do peřin uléhal v pozdních ranních hodinách. Jmenovaný expert se pak u všech respondentů soustředil na jejich behaviorální, fyziologické a biochemické reakce na určité potraviny. Co přinesla analýza?

Postel jako prevence nadváhy? Ano!

Nashromážděná data jednoznačně prokázala, že neodpočatí aktéři preferují velké porce a vyhledávají kaloričtější pokrmy. Také vykazují jistou impulzivitu související s jídlem, přičemž své špatné nálady, únavu a podrážděnost zpravidla zahánějí sladkostmi. Výše zmíněný odborník má pro tento jev vysvětlení, které zní hodně logicky.

„Nedostatek spánku dokáže pozměnit nejen citlivost na cukr v krvi, ale i hladiny hormonů, což se samozřejmě týká také ghrelinu a leptinu, s nimiž úzce souvisí pocit hladu a sytosti. Časté ponocování ovšem způsobuje také nerovnováhu střevních bakterií, takže dochází ke zpomalování metabolismu. Vzhledem k tomu, že spánková deprivace je vizitkou moderní doby, není žádným překvapením, že je na vzestupu také nadváha,“ netají se svým názorem Christian Benedict.

Zdroje: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929498/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat