Prostreno.cz

Vykopejte si ze země zachránce vašeho spánku

Kozlík lékařský, jehož kořen se vykopává na jaře, má mnoho lidových názvů. Bylinkáři ho znají jako čertikus, odolen, valeriánu nebo dřevěňák. Pokud trpíte nespavostí, úzkostí nebo vysokým krevním tlakem, vydejte se na mokré louky, do lesů a houští!

Možná, že už jste kořen kozlíku lékařského ochutnali, aniž byste to věděli. Je totiž velmi běžné, že bývá součástí čajových směsí podporujících spánek. Studie totiž potvrzují, že zkracuje dobu usínání a zlepšuje kvalitu nočního odpočinku. Proto je často kombinován s jinými sedativními bylinami, jako je chmel (Humulus lupulus) a meduňka lékařská (Melissa officianalis). I vy počítáte ovečky?

Pak svoji pozornost upněte právě k této bylince, která také zvyšuje množství kyseliny gama-aminomáselné. Ta pomáhá regulovat nervové buňky a zklidňuje úzkost – bez závažných vedlejších účinků psychotropních léků. A s čím dalším kozlík lékařský (Valeriana officinalis) pomáhá?

Zvládání stresu

Snížením úzkosti a zlepšením délky a kvality spánku může kořen kozlíku výrazně pomoci při každodenním stresu. Bylo prokázáno, že tato bylinka potlačuje fyzický i psychický stres konkrétně tím, že krotí hladiny serotoninu. (Serotonin je neurotransmiter regulující náladu.) Na druhou stranu, při zvýšeném příjmu kozlíku v některých případech dochází k bolestem hlavy, závratím či žaludečním problémům.

Snížení krevního tlaku

Teď, když víte, že kořen kozlíku zklidňuje mysl a tělo, pravděpodobně není překvapivé slyšet, že zároveň snižuje krevní tlak a zlepšuje zdraví srdce.

Uklidnění silného menstruačního krvácení

Relaxační povaha kořenů kozlíku představuje chytrou volbu pro přirozenou úlevu menstruačních křečí. Stačí si připravit čaj. Při diskomfortu během PMS je řešením i kozlíková koupel. Hotový koupelový extrakt je přitom k mání v lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Voda by měla mít teplotu 37 stupňů, doba koupele je stanovena na deset minut.

Konec slzení očí

Připomínáte tak trochu slzavé údolí? Nepřestávají-li vám slzet oči, namočte čistý šátek do kozlíkového čaje a teplý ho přiložte na zavřená kukadla. Asi za 30 minut obklad obnovte. Nebo se teprve na sběr kozlíku chystáte?

Kozlík lékařský dorůstá do výšky 30 až 100 centimetrů a má téměř lysou lodyhu. Listy jsou asi sedm centimetrů dlouhé, úzké a na okraji jemně pilovité, obvykle se skloněným koncem. Pak kozlíku připomíná kočičí moč. Bylinku najdete i podél příkopů na bažinatých místech.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat