Prostreno.cz

Jarní detox zvládnete pouze s bramborou

Jste zastáncem jarního detoxu? Zkuste do něj zařadit brambor, který je pro léčebný půst nesmírně vhodný. Kromě toho, že organismus připraví na následující měsíce, zlepší i stav vašich jater!

Lilek brambor (Solanum tuberosum), který se také nazývá jako brambor obecný či brambor hlíznatý, má v kuchyni nezastupitelnou úlohu. V běžné řeči se mu říká spíš brambora nebo brambory, a není nutné dodávat, že se jedná o běžnou přílohu pokrmů, jejíž glykemický index závisí na způsobu úpravy.

Jarní očista

K pravidelnému vyprázdnění střev během půstu, který je vhodný hlavně teď na jaře, se každé ráno pije směs lněného semena a již uvedené bramborové vody. Ale pozor, z bramboru se také dá připravit báječná maska na pleť nebo peeling. Ostatně, i pleť si po zimě zaslouží mít odpovídající péči.

Stačí odšťavnit jeden brambor a smíchat ho s citronovou šťávou. Zázrakem zbavte pleť odumřelých kožních buněk (masírujte krouživými pohyby) a následně ještě nechte 15 minut působit, poté smyjte vlažnou vodou.

Nutriční profil

Brambory pečené mají hodnotu 85, bramborová kaše 80, brambory z mikrovlnky 79, kdežto při vaření v páře se „číslo“ sníží na 65. Vařené brambory se slupkou jsou dobrým zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako je draslík a vitamin C.

Brambory jsou zároveň zásobárnou sacharidů, mírného množství bílkovin a vlákniny (nejvíc je jí právě ve slupce). Brambory přitom nemají téměř žádný tuk. Obsahují také různá množství rezistentního škrobu, který „krmí“ přátelské bakterie ve střevě a zlepšuje zdraví trávicího ústrojí. Proto je vhodné z bramboru dostat cenný nektar!

Šťáva, která sílu dává

Jeden syrový kousek nastrouhejte najemno a vymačkejte. Takto získanou šťávu zřeďte dvojnásobným až trojnásobným množstvím teplé vody. „Nápoj“ ihned zpracujte a čerstvý vypijte, a to pravidelně každé ráno na lačný žaludek, v poledne před jídlem a večer před spaním. Šťávu nikdy nenechávejte stát delší dobu. Tak to aspoň doporučovala rakouská bylinkářka Maria Treben, která brambory považovala za lék. Sama byla zastánkyní toho, že při onemocnění jater bychom čas od času měli zařadit dietní den, například právě bramborový. A tady je jeho harmonogram.

Ráno se hodí čaj a suchar, v poledne tři brambory s nenadýmavou zeleninou (například mrkví nebo špenátem), večer tři brambory s mlékem, tvarohem a bylinkami, ale pozor, bez soli. Pokud dáváte přednost léčebnému půstu jako takovému, spolehněte se spíš na bramborovou šťávu.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.ncbi.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat