Prostreno.cz

Peruánský ženšen je nejlepší bylina pro ženy

Lidé v Andách ji už po staletí konzumují macu pro její léčivé vlastnosti, má totiž velmi široký záběr jak působit na lidský organismus. Zatímco starodávná bylina byla základem pravidelné andské stravy, její úžasné zdravotní účinky pro ženský organismus objevili vědci západní medicíny teprve v posledních letech.

U nás můžete macu běžně zakoupit jako doplněk stravy, najdete ho pod názvem maca, někdy také psané česky maka, nebo jako peruánský ženšen. Poznejte, co všechno může ženskému organismu nabídnout.

Zvyšuje energii

V dnešní době jistě všichni ocení macu, jako zásobárnu energie. Bylina je bohatá na esenciální mastné kyseliny, vitaminy, minerály a bílkoviny. Zkrátka živiny, které přirozeně podporují energetické hladiny. Což také využijete například při rekonvalescenci, kdy maca napomáhá rychlejšímu hojení.

Pomáhá zvýšit hustotu kostí

Ačkoli si myslíte, že pubertu a tělesný vývoj máte za sebou, kostní hmota se aktivně vytváří až do 30 let. Čím více stárneme, tím se udržení hustoty kostí stává obtížnější. Na základě studií má kořen maca pozitivní vliv i na hustotu kostí a hraje důležitou roli v prevenci proti osteoporóze.

Poskytuje úlevu od symptomů menopauzy

Kořen byliny byl široce používán k vyvážení hormonů v těle. Podle výzkumů obsahuje tato bylina fytochemický obsah a vysoké koncentrace důležitých živin. Studie prokázaly, že ženy, které užívaly macu, vykazovaly méně příznaků obvykle spojených s menopauzou, jako jsou poruchy spánku, návaly horka, deprese a noční pocení.

Zvyšuje libido

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit sexuální dysfunkci u žen. Mezi hlavní důvody patří věk, diety, zdravotní stav a nezdravý životní styl. Ačkoli konvenční medicína vyrábí řadu farmaceutických činidel pro zvýšení sexuální touhy u žen, tyto produkty obvykle obsahují syntetické složky, které mohou způsobit i nežádoucí vedlejší účinky. Obdobně působí i na muže.

Maca je již po stalení využívána jako přírodní afrodiziakum. Její velkorysé množství minerálů, jako je jód, esenciální mastné kyseliny a zinek, teoreticky může vyrovnat hladiny hormonů a zlepšit náladu. Vzrušení lze snadněji dosáhnout vyváženými hormony spojenými se zdravou náladou. Takže vědci tuto skutečnost rozhodně nevyvracejí a výzkum nadále pokračuje.

Podporuje plodnost

V dnešní době je plodnost velmi diskutovaným tématem a bohužel je stále více žen, které se musí obracet na kliniky asistované reprodukce. Tomuto problému čelí stále více žen i mužů.

Zatímco bylo provedeno několik studií týkajících se vlivu kořene maca na plodnost u zvířat, na lidských subjektech nebylo provedeno zatím žádné. Přesto výsledky výzkumu vypadají slibně. Zejména pro ženy, protože tato bylina vykazuje schopnost zvyšovat luteinizační hormon hypofýzy, což je jeden z hormonů plodnosti, konkrétně způsobuje u žen ovulaci a vznik žlutého tělíska tím, že stimuluje produkci estrogenů a progesteronu ve vaječnících.

Zdroj: www.wikiepedie.com, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat