Prostreno.cz

Magická bříza prospívá pleti a vlasům

Ochutnali jste někdy březový čaj? A víte, že tento strom nachází své uplatnění i při zkrášlovacích procedurách? Vlasy i pleť s jeho pomocí doslova prokouknou!

Bříza bělokorá (Betula pendula) bývá označována jako symbol svěžesti, mládí, lásky, plodnosti a životní energie. Tento léčivý a okrasný štíhlý strom s bílou kůrou je známým a oblíbeným stromem v našich končinách a stal se nejhojnějším druhem břízy v Evropě.

Protože je bříza nenáročná a odolná vůči nepříznivému klimatu, vyskytuje se až do nadmořské výšky 1000 metrů. Na skalách dokáže vytvořit samostatné háje. Tato rychle rostoucí dřevina může být vysoká až 25 metrů. Její dřevo se používá k výrobě nábytku či jako topivo, neboť velmi dobře hoří. V kmenech bříz si ptáci rádi dělají dutiny a jehnědy jsou důležitou pastvou pro včely.

Sběr a sušení

Březové listy patří mezi léčivé drogy, které byly využívány v lidovém léčitelství zejména u slovanských národů. Nejúčinnější jsou mladé lepkavé listy, které se sbírají na jaře ihned po vyrašení, většinou během dubna až května. Při sběru se postupuje opatrně. Trhají se listy jen z malé části větví, aby se strom nepoškodil a mohl dále růst. Získaný materiál se rychle zpracovává. Správně nasušené listy si uchovají původní barvu, lehce aromatickou vůni a mají slabě nahořklou chuť.

Léčivé účinky

Droga obsahuje saponiny, vonné silice, třísloviny, vitaminy A a C, antioxidační flavonoidy, minerální látky, zejména vápník, i další léčivé složky s antibiotickým působením. Nálev z listů břízy má výrazně močopudné účinky a přitom nedráždí ledviny. Podporuje vylučování usazenin z močových cest, ledvin a kloubů a zmírňuje potíže při revmatismu. Také urychluje látkovou výměnu a lze jej s úspěchem použít i k omývání a čištění pleti, která se tak regeneruje.

Bříza zároveň výborně poslouží v osvěžujících a posilujících koupelích při rozmanitých kožních potížích a ledvinové nedostatečnosti. Je možné využívat této drogy i preventivně. List břízy bývá součástí mnoha bylinných směsí k podpoře pocení, například při chřipce. Ovšem pozor, i ve vlasové kosmetice má své zastoupení. Obsahuje totiž přírodní látky proti tvorbě lupů a vypadávání vlasů.

Použití

Nálev se připravuje z jedné až dvou lžiček sušených listů břízy, které se zalijí ¼ l převařené vody. Doba louhování je 10–15 minut. Trochu silnější nálev se používá k omývání a čištění pleti. Na vlasy je vhodný březový odvar. Ten získáte tak, že sušený list povaříte několik minut ve vodě, scedíte a oplachujete předem omyté vlasy. Při tom prsty jemně masírujete pokožku hlavy. Tímto přírodním způsobem prospíváte svým vlasům mnohem více, než aplikací nákladných výrobků z reklam. A další informace, která není k zahození? Při dlouhodobém užívání březových listů může docházet ke snížení počtu červených krvinek. Je tedy nutné nepřekračovat doporučené dávky a dobu podávání.

Zdroj: názory autora, www.housekeeping.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat