Prostreno.cz

Zdravotní rizika při konzumaci medu

Ano, med „zabírá“ na celou řadu neduhů, proto je obecně doporučován při mnoha zdravotních potížích. Jenže pozor, i v jeho případě platí, že „dobrého pomálu“! Věděli jste, že může způsobit těžké alergické reakce a nebezpečně snížit tlak?

Med jakožto nejstarší sladidlo v dějinách má dobrou pověst u lékařů i výživových poradců. Ostatně, už nějaký ten pátek se o něm mluví jako o antibakteriálním léčiteli infekcí, který se vypořádá s nachlazením, zácpou i stafylokokem, jenž je odolný vůči širokému spektru farmaceutických léčiv.

Poklad z úlu také posiluje imunitu, prospívá mozkovým funkcím a zlepšuje spánek, přičemž oproti běžnému cukru vykazuje nižší glykemický index. Znamená to tedy, že ve světle těchto pozitiv můžete med konzumovat „po kilech“ s tím, že vám nemůže nijak ublížit? Tahle to úplně není. Tyto hrozby plynou z jeho neuvážené spotřeby!

Nadváha, které jste blízko

Je pravdou, že zmiňované ochucovadlo je o něco zdravější variantou klasického „bílého zla“. Jenže pozor, jíst ho v neomezeném množství by se vám nemuselo vyplatit. Lahodná hmota, pro kterou pravidelně vyrážíte ke včelaři, totiž obsahuje okolo 80 % sacharidů. V žádném případě se tedy nejedná o žádnou light potravinu! Tento fakt ani tak nesouvisí s blížící se plavkovou sezonou jako s tím, že kila navíc přejí komplikacím v podobě hypertenze a zvýšeného rizika srdečních chorob.

Alergie. Nechoďte jí naproti

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že až třetina české populace trpí alergií, přičemž neblahé reakce nejčastěji vyvolává pyl (následuje prach a roztoči). Pokud i vás vonící květiny a dřeviny pořádně dráždí, dejte si na sladký produkt ve sklenici pozor. Dle názoru expertů vás může bezprostředně po jeho požití potkat anafylaktická reakce, což je akutní odezva organismu na styk s alergenem.

Nízký tlak? I ten visí ve vzduchu

Již několik vědeckých studií naznačilo, že med obsahuje jisté antioxidanty, jež pomáhají snižovat krevní tlak. Právě proto není vhodný pro jedince s arteriální hypotenzí, kteří na tuto svízel užívají léky. A to se málo ví! No vidíte, ačkoli má toto sladidlo svá nesporná pozitiva, o temné stránce konzumace se příliš nemluví.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat