Prostreno.cz

Kosti ve špatném stavu o sobě dávají vědět

Z naprosto nevysvětlitelných důvodů vás pořád bolí záda? Začali jste se podivně hrbit a máte podezření, že vaše výška je o něco menší? Pokud navíc registrujete poruchy menstruačního cyklu, vaše kosti možná nejsou tak docela v pořádku.

Osteoporóza je poměrně závažná choroba, která se projevuje řídnutím kostní tkáně. Přísahali byste, že vás se tenhle problém netýká? Ještě zadržte, odborníci totiž varují, že jeho vzniku hodně nahrávají „moderní hříchy“, zejména pak absence pohybu a nadměrné užívání léků. Svou úlohu zde mohou sehrát i poruchy ledvin, jater a zažívání, k nimž obvykle dochází v důsledku nezdravého stravování nebo stresu. Strůjcem prý bývá i alkohol, jež z kostí doslova „odčerpává“ vápník, hořčík a další důležité minerály (1). Ještě pořád si myslíte, že osteoporózu určitě nemáte? Čistě pro jistotu zjistěte, jak se tahle svízel vlastně projevuje!

Trable se zády, které přicházejí často

I když neděláte nic fyzicky náročného, registrujete značné nepohodlí svalů a kloubů v oblasti zad? To nevěstí nic dobrého. Výše jmenované onemocnění totiž bývá kromě jiných komplikací také viníkem zlomeniny některého z obratlů, čehož si v danou chvíli pacient ani nemusí všimnout. Až později se objevují ostré bolesti, které člověka v každodenních činnostech omezují i celé měsíce (1).

Hrbíte se. A jste menší

Věřte, nebo ne. Při odvápnění kostí může klidně dojít také k poklesu tělesné výšky, a to klidně i o několik centimetrů. Žádnou výjimkou není ani ohnutí páteře směrem dopředu, jež se odborně nazývá kyfóza. Nezní vám to povědomě? Je-li vaše odpověď kladná, pak je nejvyšší čas navštívit svého lékaře a sdělit mu své obavy (1).

Poruchy menstruačního cyklu

Některé ženy trpící osteoporózou přiznávají nepravidelnost menstruačního cyklu. Jak spolu tyto dvě věci vlastně souvisejí? Dojde-li v těle k poklesu hormonu estrogenu, není o takové měsíční abnormality nouze. Snížená úroveň tohoto hormonu negativně ovlivňuje také metabolické funkce a kostní strukturu, přičemž dochází i k nevysvětlitelnému nárůstu tělesné hmotnosti, výkyvům nálad či častým bolestem hlavy. Tedy alespoň podle odborníků (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441901/, názory autora





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat