Prostreno.cz

Tilápie je levným dopingem pro mozek i kosti

Svět gastronomie objevil nový rybí hit. Tilápie! Jedná se o chutný a levný zdroj bílkovin. Doopravdy se na váš stůl nehodí? Porovnejte pro a proti, třeba vám pomůže i v boji proti stárnutí!

O tilápii se říká, že obsahuje příliš mnoho omega-6 mastných kyselin a příliš malé množství omega-3 mastných kyselin – a také těžké kovy. V dnešní době se chová na farmách, kde se setkává s růstovými hormony, které mají škodlivý vliv na zdraví člověka. I tak se jí však nedají odepřít určitá pozitiva. Jaká? Tahle ryba je plná bílkovin, vitaminů a minerálů a navzdory své horší pověsti má rozhodně má co nabídnout. V případě, že se jedná o tilápii divokou, nemůžete šlápnout vedle!

Výživa pro kosti

Tilápie obsahuje minerály, jako je vápník a fosfor, které jsou potřebné pro růst a kondici kostí. Několik nedávných studií ukázalo, že kolagen v této rybě je velmi užitečný v regenerativní medicíně.

Zabraňuje onemocněním, jako je rakovina

Stejně jako několik jiných druhů ryb, tilápie obsahuje selen a antioxidanty, které bojují proti rakovině a léčí nemoci související se srdcem. Selen snižuje aktivitu volných radikálů v těle, ale také působí proti oxidačnímu stresu. Zároveň zabraňuje mutaci zdravých buněk na rakovinné buňky. Vědci navíc zjistili, že antimikrobiální peptid v tilápii (krátký aminokyselinový řetězec) má protizánětlivé účinky a může být použit jako nová léčba rakoviny.

Je dobrá pro mozek

Konzumace tilápie může posílit mozkovou funkci. A to proto, že obsahuje omega-3 v množství, které zvyšuje neurologickou činnost. Tato ryba je také plná selenu, jak již bylo řečeno, a právě u toho bylo prokázáno, že chrání mozek před různými chorobami, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a epilepsie. Pokud se tilápie dostane i na váš stůl, zvýšíte tok kyslíku do mozku, což pomáhá při vyrovnávání tekutin v celém těle.

Chrání srdce

Dalším přínosem tilápie pro zdraví je, že poskytuje dobrou péči o srdce. Ale pamatujte si, že je to případ tilápie divoké, která není která krmena chemikáliemi. Divoké tilápie mají v porovnání s těmi kultivovanými více omega-3 mastných kyselin. Podle nedávné studie právě omega-3 snižují vysoký krevní tlak a předcházejí srdečním infarktům, mrtvici a ateroskleróze.

Bojuje se stárnutím

Tilápie obsahuje antioxidanty a společně s vitaminy C a E pozitivně ovlivňuje vzhled a zdraví pokožky. Oba vitaminy jsou silnými antioxidanty, což znamená, že odstraňují škodlivé volné radikály, snižují zánět a stres. Výsledkem je, že kůže, kosti, orgány a buňky zůstávají aktivní a mladé.

Je vhodná při dietě

Hubnete? Výborně, pak je pro vás tilápie to pravé. Vysoký obsah bílkovin a málo kalorií se vám při redukční dietě bude hodit.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat