Prostreno.cz

Poklad čínské medicíny si můžete sami vypěstovat

Světelný kořen neboli smldinec čínský či jam (yam) batátový (šan-jao) patří mezi oblíbené prostředky tradiční čínské medicíny. Tato bylina stimuluje žaludek, slezinu, má tonizující účinky na plíce a ledviny. A to není zdaleka všechno. Navíc si tuto rostlinku můžete sami vypěstovat.

Do čeledi smldincovytých patří více než 600 druhů jamů, které rostou převážně v tropických oblastech po celém světe. Mnohé z nich mají léčivé účinky, z některých se dokonce získává sloučenina zvaná diosgenin, která se využívá k průmyslové výrobě steroidů, například kortizonu nebo progesteronu.

Využití v kuchyni

Jako potravina se konzumují podzemní hlízy, které se suší nebo se mohou čerstvé přidávat i do běžných pokrmů. Tyto hlízy tvoří významnou složku jídelníčku převážně c tropických oblastech. Jam se konzumuje vždy tepelně upravený, protože obsahuje jedovatý alkaloid dioskorin, který se odbourá při vaření. Jam se připravuje například se zeleninou a masem, nebo samotný pečený. Tyto hlízy se také suší a někdy ještě praží.

Léčivé účinky

Jam čínský má opravdu široké pole působnosti, v tradiční čínské medicíně se využívá ke stimulaci činnosti žaludku, sleziny a pro svůj tonizující účinek na plíce a ledviny. Snižuje rovněž hladinu cukru v krvi. Harmonizuje hormonální systém, pomáhá ženám při emocionální nerovnováze a při menstruačních bolestech. Hlíza obsahuje alantoin, který urychluje proces hojení.

Hlízy obsahují v sušině až 70 % polysacharidů, jsou dobrým zdrojem hořčíku, draslíku, vápníku a sodíku. Dále obsahují aminokyseliny a mastné kyseliny, nejvíce mají kyseliny linolové.

Vnitřně se také používá při léčbě únavy, nechutenství, špatnému zažívání, chronického průjmu, astmatu, suchého kašle, častého nebo nekontrolovatelného močení, diabetu a emoční nestability. Zevně se aplikuje na vředy, abscesy a kožní vyrážky.

Pěstování

Kořen se sází na jaře v březnu a dubnu do křemenného říčního písku. Tím, že jde o hlízy pěstování se podobá pěstování křenu. Na zahradě se doporučuje sázet do vykopané jámy 1,20 m hlubokou a 40 cm širokou. Nejprve do ní vysypete písek, nahoru přibližně 10 cm slámy a asi 5 cm hlíny. Na hlínu pak položíte 1letý kořen nebo část dospělé rostliny ve vodorovné poloze nebo použijte pacibulku a pak zasypejte další asi 5cm vrstvou hlíny.

Rostlina se chce pnout, takže časem potřebuje opěru, ze začátku můžete rostlině pomáhat a chytat ji provázkem. V naší krajině přibližně vyrůstá do 2 až 3 metrů, můžete ji použít i jako okrasnou popínavku.

Lze ji pěstovat i v dřevěných bednách potřebných rozměrů postavených na zem, kde odpadá vykopávání ze země. Jen se otevře bedna ze strany a kořen snadno vyndáte. V dřevěné bedně je potřeba častější zalévání. Pokud je v zemi, zalévání odpadá, zalít je potřeba pouze v období velkého sucha. Před sadbou i během vegetace lze přihnojit vyzrálým kompostem.

Čas sklizně

Jam se sklízí na podzim, až usychají listy a popínavý stonek lze lehce oddělit od kořene (září až listopad). V tomto období můžete hlízy opatrně vykopat. Kořen je v čase sklizně křehký a lehce zranitelný. Dospělý kořen je přibližně 50–150 cm dlouhý, nahoře tenký a dole silný o průměru asi 5–10 cm.

Dospělý kořen je po 2. roce. Když se nechá v zemi a nevykope se, roste a sílí. Na zimu se rostlina zakryje větším množstvím slámy a hlíny, musíte ji dostatečně ochránit před mrazem.

Vykopané hlízy můžete skladovat v bedýnce na vlhkém a chladném místě. Kořen i pacibulky můžete použít ke konzumaci nebo k výsadbě pro příští rok.

Zajímavost na závěr

Podle Dr. Rudolfa Steinera (nar. 17. 6. 1924) má tato rostlina jako jediná možnost uchovávat světelný éter. V medicíně se hovoří o světelné látkové výměně, která se stále více „ztemňuje“, což je dokonce zvnějšku měřitelné. Čínskému jamu se právě proto přezdívá světelný kořen a pokud nechcete zničit tento jeho vliv na organismus, musíte ho uchránit od elektromagnetického záření. To znamená – neskladujte ho v lednici a jídlo připravujte bez použití elektrických přístrojů.

Zdroj: www.eatthis.com, www.housekeeping.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat