Prostreno.cz

Potraviny, které účinně bojují proti zánětům

Zánět je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud se ve vašem těle „zabydlí“ až moc, doslova na vlásku visí zdraví i psychická kondice. Co na něj platí? Osvědčenými zbraněmi jsou tučné ryby, ananas nebo okurka!

Když se řekne zánět, jednomu se vybaví gynekologické obtíže, druhému močový měchýř a třetímu zase oční spojivky. Jste na tom podobně? Nenechte se zmýlit, celá situace je podstatně složitější. Hovoříme totiž o nejvýznamnější obraně a současně sebepoškozující reakci organismu, která může mít fatální zdravotní následky.

Všeho moc škodí? Tak to sedí

„Mnoho chronických onemocnění, a to včetně kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo diabetu souvisí se zánětem. V případě, že přeroste v chronickou záležitost, zvýší se nejen riziko jmenovaných nemocí, ale i pravděpodobnost poškození mozkových buněk, což může negativně ovlivnit paměť, myšlení i osvojené dovednosti,“ vysvětluje vědecká pracovnice Caroline Apovian, která působí na americké Bostonské univerzitě. Expertka zároveň dodává, že jistou prevenci představuje pravidelná konzumace potravin se silným protizánětlivým účinkem. Co si tedy pro vlastní dobro připsat na nákupní seznam?

Ananas, exotická laskomina

Vhodný a účinný protiútok na zmíněnou svízel? Představte si, že ananas, v němž obsažený enzym bromelin vám v tomto směru báječně poslouží. Tropické ovoce ale bojuje na více frontách, neboť pomáhá rozšiřovat cévy a normalizuje krevní tlak. Vlivem přítomné vlákniny si na své přijde i vaše trávení!

Tučné ryby. Těm se určitě nevyhýbejte

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, nabízejí neskromné množství protizánětlivých omega-3 mastných kyselin. Toho by byl hřích nevyužít! Zvláště v případě, že tyto zdravé tuky zároveň urychlují metabolické funkce, čímž významně podporují hubnutí. Nelze jim odepřít ani to, že pozitivně působí na kognitivní funkce. Tedy alespoň podle studie publikované v magazínu American Journal of Clinical Nutrition.

Okurka, svěží občerstvení

A teď se přiznejte, jak často si dopřejete salát, jehož nedílnou součástí je okurka? Tohoto šťavnatého zelenáče se opravdu vyplatí jíst častěji. A to z několika důvodů! Kromě toho, že je doslova napěchován stopovými minerály, jež ocení svaly a pojivové tkáně, eliminuje také bakterie a osvěžuje dech. Rovněž nabízí poctivou dávku fisetinu, což je látka, jež si se záněty servítky rozhodně nebere!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat